Afbeelding
Foto Tennekes

2Bruggenloop in oktober: ‘We willen iets organiseren’

· leestijd 1 minuut Sport


(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Atletiekvereniging Isala ’96 heeft besloten om de tweede editie van de Ned Air 2Bruggenloop opnieuw uit te stellen. Het hardloopevenement stond gepland voor zaterdag 27 maart. De nieuwe datum is zaterdag 16 oktober.

De 2Bruggenloop werd op zaterdag 30 maart 2019 voor het eerst gehouden. De loop was een groot succes en trok een kleine 1.200 deelnemers.

Gezien de voorinschrijvingen leek de tweede editie af te stevenen op een record aantal deelnemers. Half februari 2020 zat de organisatie al op duizend inschrijvingen. Het succes werd echter in de kiem gesmoord door het coronavirus. De tweede editie op 28 maart 2020 moest worden geschrapt. Vervolgens werd gekozen voor 17 oktober als nieuwe datum, maar ook dat bleek niet haalbaar. Nu is het dus ook niet mogelijk om het evenement dit jaar op 27 maart te houden en is de tweede editie voor de derde keer uitgesteld.

Dit keer is gekozen voor de datum 16 oktober. “Nee, moedeloos worden we er niet van. Dat valt mee. Het voordeel is dat we een volledig draaiboek hebben. Daarom zorgt uitstel niet voor frustraties, al is het voor de lopers wel ontzettend jammer”, spreekt Jeroen van Veen namens de organisatie.

Door de coronamaatregelen is het al heel lang niet mogelijk om wedstrijden te lopen. Toch verdwijnt volgens Van Veen bij de lopers niet de zin om te hardlopen. “Dat zie je ook bij de inschrijvingen voor de 2Bruggenloop. Mensen blijven zich inschrijven, ze willen zo graag weer een wedstrijd lopen. Dat zien we ook bij onze eigen leden. En je ziet ook initiatieven om zelf de routes te gaan lopen.”

Vanwege het coronavirus acht de organisatie het niet haalbaar om de 2Bruggenloop op 27 maart te organiseren. Volgens Van Veen was het nodig om tijdig een besluit te nemen. “Als je de loop opschuift, moet je wel zorgen dat je een datum hebt op de hardloopkalender. Als je te lang wacht, hou je niet veel mogelijkheden meer over. We willen doorgaan. We hadden voor de veilige weg kunnen kiezen door de tweede editie in maart volgend jaar te plannen, maar dat is de gemakkelijke weg." Ook is Isala volgens hem bereid om een testwedstrijd voor zo’n vijfhonderd lopers te organiseren als die behoefte er is.

Voor de tweede editie mikt de organisatie op 1.500 deelnemers. "We hebben het parcours toekomstbestendig gemaakt voor de komende drie jaar. Er waren knelpunten bij start en finish. Het startvak komt ten hoogte van De Stomme van Campen en loopt door richting de Buitenhaven. Bovendien gaan we werken met startvakken en richttijden. De finish is op de IJsselkade. Vervolgens loop je zo het Van Heutszplein op. Op deze manier kunnen we doorgroeien tot 2.500 deelnemers”, besluit Van Veen.