Gerard Diender is verbolgen over de sluiting van de biljarts bij de VAG.
Gerard Diender is verbolgen over de sluiting van de biljarts bij de VAG. Foto: Tennekes

Harde klap voor VAG-ouderen in coronatijd: Biljarts zijn afgesloten

· leestijd 1 minuut Sport


(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - De senioren van ouderensociëteit VAG zijn in mineur. Lange tijd kon er ondanks de coronamaatregelen gewoon worden gebiljart bij de VAG aan de Anjerstraat, maar dat is verleden tijd. Vorige week maandag zijn de biljarts afgesloten. “Het enige wat je hebt, wordt afgepakt”, aldus Gerard Diender.

Vorige week maandag kreeg de VAG bezoek van enkele BOA’s. “Muzikanten kwamen hun instrumenten ophalen. Er stonden veel auto’s. Dat heeft de aandacht getrokken’, vertelt penningmeester Dick ten Hove van de VAG. De BOA’s stelden dat biljarten niet was toegestaan. Vervolgens werden de aanwezige biljarts met linten afgesloten van de rest van de ouderensociëteit, die nog steeds geopend is. Ten Hove wijst er nog even op dat er eerder dit jaar ook al een BOA langs is geweest bij de VAG. “Toen heb ik onze papieren laten zien. ‘Als het niet klopt, kom ik terug’, zei de man. Hij is er nooit op teruggekomen.”

Enkele dagen na de sluiting is Diender nog steeds enorm boos. Hij is één van de ouderen van de VAG die zich gedupeerd voelt. "De afgelopen maanden konden we hier gewoon biljarten. Nu mag het ineens niet meer. En dat terwijl inmiddels meer dan de helft van onze leden is gevaccineerd. Dit is niet uit te leggen.”

Volgens Diender kan er geheel coronaproof worden gebiljart bij de VAG. “We gebruiken maar twee van de vier biljarts. Tussen de biljarts is er heel veel ruimte, wel 10 meter. Tijdens het biljarten wordt wel drie meter afstand gehouden van elkaar. Het is volkomen veilig. We mogen in onze bejaardensoos wel met vijf man aan een tafel zitten, maar biljarten op drie meter afstand van elkaar mag niet. We hebben alle voorzorgmaatregelen genomen.”

Diender snapt niets van de sluiting. “Wij vallen onder welzijn. Biljarten bij de VAG kun je toch geen sport noemen! Maar het is wel heel belangrijk voor ons als ouderen, vooral in deze tijd. Als oudere zit je in je laatste levensfase. Het enige vertier wat je nog hebt, wordt je ineens ontnomen. Je kunt verder nergens naar toe. Daar ben ik heel boos over. Zo ga je als gemeente toch niet om met ouderen in coronatijd. Dit is belachelijk.”

Volgens de gemeente is het niet toegestaan om met een grote groep met elkaar te biljarten en valt biljarten onder sport. "Bij een reguliere en dus toevallige controle is geconstateerd dat er bij de VAG bewust, dan wel onbewust niet werd gehandeld in de lijn met de handreiking voor buurthuizen", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Hierover is eerst overleg geweest met de beheerder en vervolgens met de Veiligheidsregio IJsselland. Daarna is in overleg met de Veiligheidsregio deze beslissing genomen. Wij zijn hierin afhankelijk van de landelijk geldende coronamaatregelen. De gemeente heeft niet de mogelijkheid om hiervan af te wijken of ontheffing te verlenen."

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29