Vlnr: Alexander Bakker, Jeroen Kloekke en Ron Diender.
Vlnr: Alexander Bakker, Jeroen Kloekke en Ron Diender. Foto: Gerard Meijeringh

VV Kampen begint opnieuw onder de nieuwe trainer Jeroen Kloekke

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - VV Kampen begint komend seizoen aan een nieuw bladzijde in de historie. De club gaat samenwerken met DOS Kampen en keert terug in de vierde klasse. Om alles in goede banen te leiden heeft VV Kampen Jeroen Kloekke aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. “Hij past perfect in ons profiel”, aldus bestuurslid technische zaken Alexander Bakker.

Kampen werd op het spoor gebracht van Kloekke door Cor Bottenberg. Vervolgens bleek er sprake te zijn een goede match. “Jeroen past perfect in ons profiel. Hij is een trainer met ambitie, kan goed met jonge jongens werken, heeft tweede elftallen getraind en is een mensenmens die daarnaast ook een speler een schop onder z’n kont kan geven. Het is een jonge trainer, maar hij heeft al veel gemaakt. Er valt hier veel te winnen, maar je moet als trainer wel weten waar je aan begint. DOS kijkt over de schouder mee, dan komt er druk”, aldus Bakker. “Je komt onder een vergrootglas te liggen”, vervolgt voorzitter Ron Diender.

Jong, maar veel ervaring

Kloekke heeft als 31-jarige trainer een behoorlijke CV opgebouwd. Hij voetbalde in de jeugd bij SVI als keeper. Daarna ging hij versneld over naar de senioren. Tijdens zijn opleiding bij Landstede haalde hij het trainersdiploma TC3 en hij ging een jeugdteam trainen bij SVI. Kloekke studeerde af en knoopte er nog een jaar aan vast om het trainersdiploma TC2 te halen met de steun van zijn coach Han Hanekamp. Hij had vervolgens twee jaar het A1-team van Zwolsche Boys onder zijn hoede en trainde twee jaar het tweede seniorenelftal van Zwolsche Boys.

Daarna werd hij hoofdtrainer bij Storica, dat toen uitkwam in de derde klasse. Dat werd geen succes. “Het draaide niet en er was veel tramalant. Of ik daar wat van heb geleerd? Alles wat je niet moet doen”, lacht Kloekke. “Het was heel leerzaam. Je hebt met een bepaalde mentaliteit te maken. Er was geen begrip. Ik was onervaren, het was pas mijn derde jaar bij de senioren. Wat ik nu anders zou doen? Beter communiceren.” Kloekke ging vervolgens aan de slag bij Nieuwleusen en trainde wederom een tweede team. Na drie seizoenen stapte hij over van WVF. Daar is hij bezig aan tweede jaar bij het tweede elftal.

Fundament leggen

Kampen ziet hij als een mooie uitdaging. “Er wordt iets nieuws opgezet. Ik vind dit heel positief. Dit biedt mij als trainer de mogelijkheid om m'n eigen dingen te doen en mezelf te ontwikkelen. Dit wordt dus mijn tweede klus als hoofdtrainer. We beginnen aan iets nieuws en zitten straks in een opbouwfase. Het plezier moet straks zeker naar boven komen. Daarom komt er één keer per maand een leuke activiteit. Spelers moeten leveren, maar er moet ook sfeer zijn. We moeten het eerste half jaar een goed fundament leggen. Voor mezelf wil ik kijken wat ik bij Kampen in de toekomst kan bereiken. Misschien kunnen we over een aantal jaren wel de stap zetten naar de derde klasse. Ik wil het goed doen bij Kampen en wil ook zelf mijn ambities waarmaken."

Mensenmens

Kloekke is een jonge trainer. “Sommige spelers hebben vaak dezelfde leeftijd als ik of zijn ouder. Ik streef naar balans. Op het veld ben ik de trainer, maar na de wedstrijd ben ik een mensenmens en sta ik tussen de spelers. Ik vind het belangrijk om een goede omgang met elkaar te hebben. Of dat een valkuil is? Zo zie ik dat niet. De spelers moeten zich thuisvoelen bij Kampen, dat vind ik het allerbelangrijkste." Volgens eigen zeggen heeft Kloekke veel geleerd als trainer bij tweede elftallen. "Dan zit je toch in een lastige positie. Het eerste elftal heeft altijd voorrang, dat is soms lastig uit te leggen. Er zit veel werk in de communicatie. Je moet dingen goed uitleggen. Deze ervaringen neem ik straks mee naar de club."

Samenwerking

Voor Kampen breekt een spannende tijd aan. Hoe gaat de samenwerking met DOS Kampen verlopen? Voor Kampen is het eerst zaak om de selectie vorm te geven met verschillende nieuwe spelers. De club is in gesprek met verschillende voetballers. Daarna is het afwachten welke spelers van DOS Kampen bij Kampen gaan spelen. Voorzitter Diender heeft hoge verwachtingen van de samenwerking. "Spelers kunnen Kampen als springplank gebruiken. Ik neem weer Wesley van Winsum als voorbeeld. Die heeft zich bij ons uitstekend ontwikkeld", aldus Diender, die benadrukt dat Kampen niet wordt opgeslokt door DOS. "Er is een intentieverklaring getekend. Beide clubs behouden de eigen identiteit."

"We moeten het eerste half jaar een goed fundament leggen."

Gerard Meijeringh