Een lege fitnesszaal bij Van Dijk Sport & Fitnesscentrum.
Een lege fitnesszaal bij Van Dijk Sport & Fitnesscentrum. Foto: Gerard Meijeringh

In het zicht van de haven was er geen weg meer terug voor Van Dijk Sport & Fitnesscentrum

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Lange tijd probeerden Marco en Truus Dijst alles om de sportschool te redden, maar eens houdt het op. Per 1 juni stopt Van Dijk Sport & Fitnesscentrum met alle activiteiten.

Leden van een sportschool willen gewoon lekker binnen sporten of meedoen aan groepslessen. Door de coronamaatregelen kunnen sportscholen dat al vanaf medio december niet meer bieden. En dat begon steeds meer te knellen bij Van Dijk Sport & Fitnesscentrum.

Kantelpunt

“Wel een uitstroom van leden, maar geen instroom. De uitgaven liggen hoger dan de inkomsten. Dan kom je op een kantelpunt en moet je gaan snijden in personeelskosten, maar op een gegeven moment ben je uitgesneden”, aldus Truus Dijst van Dijk.

De subsidies van het Rijk boden ook geen soelaas. “Mensen denken dat je heel veel overheidssteun krijgt, maar dat valt heel erg tegen. Wij kregen 700 euro per maand als tegemoetkoming van de lasten, maar het werkelijke bedrag dat je kwijt bent, kun je met factor zes vermenigvuldigen. Daarnaast moet ik alles ook nog terugbetalen omdat ik 28 procent omzetverlies heb in plaats van 30 procent. Dat blijkt dan achteraf, maar ik heb dat geld niet”, aldus Dijst.

Via een bevriende sportschooleigenaar kwam zij op het idee om covid-sneltesten af te nemen in de sportschool. “Daar zaten verdiensten aan vast, maar dat was helaas niet genoeg. Daardoor hebben we het wel kunnen rekken en onze personeelskosten door kunnen betalen.” Gedwongen door de zware financiële omstandigheden ging ze in gesprek met de verhuurder van het pand en deze heeft de gehele coronaperiode minder huur in rekening gebracht. “Maar uiteindelijk zat hij in hetzelfde schuitje. Hij moest ook zijn hypotheek betalen en gaat nu het pand waarschijnlijk verkopen.”

Niet vol te houden

Na overleg met de accountant was uiteindelijk de conclusie duidelijk. “Dit hou je niet meer vol. Als je in juni open gaat, zit je vlak voor de zomer. Dat is de slechtste periode om leden te werven. De vakantie komt eraan en veel mensen hebben nog steeds angst om binnen te sporten. Daar heb je allemaal mee te maken”, aldus Dijst. “In september hoop je dan klappen te maken, maar het is niet realistisch dat er dan driehonderd mensen zich inschrijven. We zagen het niet meer zitten. De schulden zijn te hoog opgelopen en we willen zelf de regie in handen houden hoe we onze sportschool respectvol en netjes kunnen beëindigen. Vandaar deze beslissing. Er was geen weg meer terug.”

Truus en Marco Dijst van Van Dijk Sport & Fitnesscentrum hebben in coronatijd veel hulp gehad. De twee hebben dit zeer op prijs gesteld. “Wij zijn onze leden echt super dankbaar. In de afgelopen vijftien maanden zijn ze ons bijna allemaal trouw gebleven. Ook kregen we veel steun van een aantal lokale bedrijven zoals UITgekookt en Smit Transport. Als we er nu op terug kijken, was dat best bijzonder”, aldus Truus Dijst.

“Zelfs onze 22 jarige dochter heeft er alles aan gedaan om onze sportschool, waar zij ook veel ‘jeugdtijd’ heeft doorgebracht, te redden door middel van een crowdfunding. Wij kijken terug op een bijzonder mooie tijd, maar helaas. Alles kan kapot en aan alles komt een eind.”

Budostichting van Dijk

Op 29 mei vinden de laatste buitentrainingen plaats. De sportschool stopt per 1 juni. Dat geldt ook voor de slenderstudio en Personal Fitness Kampen. De sluiting van de sportschool staat los van Budostichting van Dijk. De activiteiten van de budostichting gaan gewoon door. Wel moet de stichting op zoek naar een nieuwe plek, aangezien het pand van de sportschool waarschijnlijk verkocht gaat worden. De budostichting zit voorlopig nog op de huidige locatie.

Gerard Meijeringh