Een vrijwilliger van Reflex checkt een QR-code.
Een vrijwilliger van Reflex checkt een QR-code. Foto Tennekes

Controle QR-codes nieuwe uitdaging voor sportclubs in coronatijd

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - In de coronacrisis vragen steeds andere maatregelen om veerkracht en creativiteit van sportbesturen. Vorige week werden sportclubs opgeschrikt door het nieuws dat er dient te worden gecontroleerd op QR-codes. Het zorgde voor onrust bij sportbestuurders, maar de eerste zaterdag verliep zonder noemenswaardige problemen.

In coronatijd is het zeker niet altijd meer leuk om sportbestuurder te zijn. Steeds weer andere coronamaatregelen maken het werk als sportbestuurder er niet leuker op en zorgen steeds voor nieuwe uitdagingen. Na de persconferentie van vorige week dinsdag is er veel onduidelijkheid bij sportverenigingen. Vanaf 6 november is voor sporters en publiek van achttien jaar en ouder een coronatoegangsbewijs verplicht in de amateursport. 

Donderdagavond worden de maatregelen iets afgezwakt door de inbreng van de Tweede Kamer. Buitensporters en publiek hoeven niet te worden gecontroleerd, maar dat dient wel te gebeuren als zij de kleedkamer of de kantine betreden of gebruik maken van het toilet. Voor de binnensporten zijn er geen wijzigingen. 

De Kamper voetbalclubs trekken samen op. “We hebben afgesproken dat we niet al te streng gaan controleren. Voorlopig steekproefsgewijs. Het is vervelend, maar we hebben er mee te handelen. We mogen blij zijn dat we nog mogen voetballen”, aldus KHC-voorzitter Tjibbe van Dijk.
De zaterdag verloopt bij KHC zonder noemenswaardige problemen. “Het is goed verlopen, al was er wel wat gemor. We hebben het steekproefsgewijs gedaan. Daardoor kom je minder streng over. Het werkt niet als je continue om de QR-codes gaat zeuren. Dan kun je grote problemen krijgen. Het zijn toch je eigen vrijwilligers die de controles moeten uitvoeren”, aldus de KHC-preses.
Sommige verenigingen buiten Kampen hebben ervoor gekozen om mensen in te huren voor de controles. “Maar wij hebben geen geld om dat zelf te bekostigen. We zijn tevreden hoe het zaterdag is gegaan’, aldus Van Dijk.

Bij de binnensportaccommodaties moeten sporters wel worden gecontroleerd. Bij Reflex is dat ook het geval. “We hebben geluk dat we zaterdag niet veel wedstrijden hebben. Het is lastig om mensen te vinden voor de controles, omdat men er niet op zit te wachten om een soort boa te moeten zijn. Ik vind het ook niet slim om een drempel op te werpen voor het sporten, omdat sporten bijdraagt aan het geluk en de gezondheid van mensen. Maar we hebben geen keuze. We zullen ons als vereniging moeten houden aan de regels”, zegt Reflex-voorzitter Gerben Hendriks op vrijdag. 

Drie dagen later kijkt hij tevreden terug. “Het is aardig goed gegaan. Eén persoon hebben we niet binnengelaten, zonder teveel tumult. Al heb ik er persoonlijk wel moeite mee dat niet iedereen welkom is bij Reflex, vanwege deze maatregelen”, blikt Reflex-voorzitter Gerben Hendriks terug op afgelopen zaterdag. 

“We hadden iemand bij de ingang staan voor het checken van de QR-codes en het uitdelen van polsbandjes. Het voordeel is dat we maar één ingang hebben. Dan kun je in één keer iedereen checken. Of het is meegevallen? Deze keer wel, maar we hebben al één opzegging van iemand die als reden de QR-controles noemde. Dit werkt niet sportstimulerend.”

Dat is ook de mening van penningmeester Remco Bultman van volleybalvereniging Set-Up. “Een aantal teams heeft al gezegd dat dit de doodsteek is. Spelers worden hier niet door gemotiveerd. ‘Dan hoeft het voor mij niet meer’, heeft een aantal spelers laten doorschemeren.”

Hij wijst ook op de negatieve gevolgen bij uitduels. “Sommige mensen willen niet meer rijden, omdat ze de sporthal niet meer in mogen.” Set Up heeft meer tijd om zich voor te bereiden. “Voor de clubs was heel kort dag, maar wij hadden zaterdag geen thuiswedstrijden. Maar dinsdag bij de trainingen dient het wel te gebeuren. En komende zaterdag. Dan hebben we de gehele dag, van 9.30 tot 19.00 uur, iemand bij de deur. Niemand zit hierop te wachten en het is zeker een uitdaging, maar ik ben blij dat we wel kunnen blijven sporten.”

Gerard Meijeringh