Arne Poirot op de locatie waar de lopers de finish in zicht hebben en een laatste sprint trekken.
Arne Poirot op de locatie waar de lopers de finish in zicht hebben en een laatste sprint trekken. Foto: Pedro Sluiter

Vliegende start voor Halve Marathon Zwolle 2024

· leestijd 1 minuut Sport

HARDLOPEN - Het is zondag 25 februari. Binnen anderhalf uur is de Zwolse Halve Marathon 2024, die op zaterdag 8 juni wordt gehouden, volgeboekt. Een record dat alles zegt over de populariteit van het Zwolse loopevenement.

(door Harry Bouwhuis)

Arne Poirot, de nieuwe voorzitter van Stichting Halve Marathon Zwolle is zichtbaar in zijn nopjes met de mijlpaal. Het betekent dat er 3500 inschrijvingen zijn voor de ‘Halve’, die daarmee vol zit. Deelname aan de 4 Engelse Mijl is nog wel mogelijk. Op die afstand is plek voor 3800 lopers.
Poirot is de opvolger van Johan Nieuwland die in 2020 grondlegger Teun Bouwhuis verving. Nieuwland: “Na een paar moeilijke jaren door corona was de deelname het afgelopen jaar weer als vanouds. Met ook de jaren als facility manager erbij, ben ik al lang actief bij de ’Halve’. Dan is het ook een keer mooi geweest. Gelukkig pakt Arne het nu op. Ik kende hem niet, maar ik wist dat hij net als ik, besmet is met het loopvirus. We trekken qua organisatie dit jaar nog samen op, maar Arne is alvast het gezicht naar buiten.”

Echte uitdaging

Poirot (63), voorheen onder meer tien jaar brandweercommandant in Zwolle en operationeel manager bij de Veiligheidsregio IJsselland, is een echte loopfanaat. ”Ik had vroeger eigenlijk niets met sport, ook door een drukke werk- en gezinssituatie. Ik ben me gaan toeleggen op lopen, omdat er langzaamaan toch de nodige kilo’s bij kwamen. Uitgerekend de Zwolse Halve Marathon was in 2003 mijn eerste echte uitdaging. Ik weet nog precies mijn tijd: 2 uur en 21 minuten. Intussen heb ik erin Zwolle 18 halve marathons opzitten en liep ik mijn eerste hele marathon in 2014 in mijn geboortestad Rotterdam. Een volgende mijlpaal was voor mij het volbrengen van de World Marathons Majors, de zes grootste marathons ter wereld in onder meer Tokio en New York.”

Via zijn werk kende Poirot Han Arends, die veiligheidscoördinator van de Halve Marathon is. “Han wist dat de functie van voorzitter vrij zou komen en vroeg of het misschien wat voor mij was. Ik liep al een tijdje met de gedachte om iets voor dit spektakel te betekenen. Dat kwam dus goed uit, maar ik blijf uiteraard wel actief als loper.” Zo neemt Poirot over vier weken deel aan de marathon van Rome. “Ook weer een uitdaging. Lopen is de makkelijkste sport. Dus mensen kom uit je luie stoel. Je hebt alleen een paar schoenen nodig.”

Gunfactor

De Halve Marathon, de vier Engelse Mijlen, de Businessruns en sinds 2023 de Heroesrun voor mensen met een beperking, het zijn de vaste onderdelen. ”Daar veranderen we niets aan met ook goede en betrokken sponsors. We hebben wel bewust gekozen voor één goed doel en dat is dit jaar Hart voor Zwolle. Als tegenprestatie gaan zij de drinkpost bij Hedon bemannen. Want dat was afgelopen jaar een probleempje. In mijn nog korte tijd als voorzitter ben ik er intussen al wel achter dat de beleving en gunfactor van dit evenement enorm zijn bij veel partijen. En dat zijn er écht nogal wat.”