Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Seizoen kan na winst in Mont Saint-Michel alleen nog mooier worden voor triatleet

· leestijd 2 minuten Sport

IJSSELMUIDEN - Anderhalve week na zijn winst eerder deze maand in Mont Saint-Michel voelde hij zijn bovenbenen nog. Dat gold gelukkig ook voor de euforie. Op 29 oktober hoopt triatleet Kees van de Wetering, in wat zijn laatste wedstrijd van 2023 wordt, het seizoen nog meer kleur te geven. De halve triathlon (1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen, red.) in het Turkse Belek telt bovendien mee in de ranking van de Ironman. 

In een interview met weekblad De Brug blikt de IJsselmuider atleet vooruit op de komende halve triathlon. Maar eerst gaan de gedachten terug naar het recente succes in Frankrijk, waar de inspirerende omgeving van het eiland Mont Saint-Michel met zijn wereldberoemde abdij hem naar de eerste plaats stuwde. Van de Wetering: ‘’Na het zwemmen lag ik derde en na het fietsen tweede. Tijdens het lopen heb ik vier minuten goed gemaakt en nog eens vier minuten voorsprong gepakt. Halverwege het lopen was het wel zwaar, maar ik dacht: ‘Vandaag is niet Mont Saint-Michel de baas, maar ben ik het. Een triathlon is een mindset en als je daarmee om kunt gaan, hoef je de man met de hamer niet tegen te komen.” 

Het deelnemersveld in Frankrijk was met ongeveer duizend atleten minder groot dan bij het WK deze zomer in Finland (waar Van de Wetering ook aan deelnam) maar nog altijd imposant te noemen. In de categorie 60-plus was de spoeling aanmerkelijk dunner, maar dat doet aan de glans van de zege niets af. Voorafgaand aan de wedstrijd wist Van de Wetering dat zijn kansen best hoog waren. De IJsselmuidenaar zegt daarover: “Mijn twee jongste zoons zijn eveneens triatleten. Samen hebben we gekeken naar de winnende tijd in mijn leeftijdscategorie een jaar eerder. ‘Pa je maakt best kans in Mont Saint-Michel’, constateerden mijn zoons.” Lachend voegt Van de Wetering er aan toe: “Ze hadden kennelijk gelijk. Een tijd van 5.10 uur bleek genoeg.” 

Ook bleek het parcours de sportman te liggen. Van de Wetering bestudeert elk traject vooraf minutieus. “Ik neem mijn voorbereiding serieus en weet zodoende waar de weg stijgt of daalt, waar de keerpunten zijn en waar de hulpposten. Ik verbaas mij er wel eens over dat sommige andere sporters weinig weten van het parcours.” Het levert Van de Wetering wellicht een voordeel op. Al blijven je eigen lichaam en de vorm van de dag de belangrijkste graadmeter voor succes. Inmiddels kent Van de Wetering zijn lichaam erg goed. Zo was zwemmen nooit zijn favoriete onderdeel, maar is hij er van gaan houden. Fietsen ging hem altijd al makkelijk af en lopen is zijn specialiteit. Het maakt dat een halve traithlon voor Van de Wetering voelt als een drietrapsrakket waarop hij kan blijven versnellen. Na het zwemmen lag hij derde, na het fietsen tweede en tijdens het lopen gaf hij de rest het nakijken. 

In Turkije wacht Van de Wetering andermaal een vlak parcours. Van de Wetering: “Dat is in mijn voordeel. Ik ben geen echte klimmer, weet dat van mijzelf en kies daarop mijn wedstrijden uit.” Dat gezegd hebbende is het voor de ranking in het eindklassement van de Ironman wel van belang dat je voldoende halve triathlons loopt. De triathlon in Frankrijk was een wedstrijd op zich, maar in Turkijke draait het om de punten voor het klassement. Van de Wetering staat in zijn leeftijdscategorie in de top 100 van drieduizend mannen als tweede Nederlander.

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16