Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Sprinters Ronald en Michel Mulder gaan nu voor halve marathon onder de 1.40

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - De afgelopen twee jaar bleef Zwolle verstoken van de Halve Marathon, maar zaterdag lopen weer zo’n tienduizend lopers door de Zwolse straten. Onder wie de broers Ronald en Michel Mulder.

Stichting Halve Marathon Zwolle heeft er zin in. Voor voorzitter Johan Nieuwland wordt zaterdag een bijzondere dag. In september 2020 nam hij het stokje over van Teun Bouwhuis. Daarna was het even slikken toen er een streep ging door het hardloopevenement in 2021. Een jaar eerder was dat ook al het geval. Voor Nieuwland is het zaterdag dus de eerste keer dat hij als voorzitter van de organiserende stichting het hardloopfestijn gaat meemaken. “We zijn heel blij dat de sponsors ons niet in de steek hebben gelaten. We hopen op een prachtig feest voor de lopers en het publiek”, zo liet Nieuwland vrijdag weten tijdens een persconferentie in Wientjes, waarbij onder andere de Keniaanse loper Richard Mengich en de broers Mulder aanwezig waren. 

Opvallend is dat de verwachte stormloop bij de inschrijving dit keer uitbleef. In 2019 zat alles na drie uur helemaal vol. “Nu heeft dat een aantal weken geduurd. De halve marathon zit helemaal vol en de 4 Engelse Mijlen nog niet helemaal. Maar dat is niet erg. We zaten al aan de limiet”, aldus Nieuwland. Het parcours is nagenoeg hetzelfde als bij de laatste editie in 2019. Wel moest de organisatie reageren op een wijziging op De Brink, waar de rotonde is verdwenen. “Daardoor is de startlijn drie meter verschoven”, aldus Nieuwland.

De organisatie hoopt dat er één of meerdere parcoursrecords worden gelopen. Bij de mannen lijken de Kenianen Edmond Kipngetich en Richard Mengich hiervoor in aanmerking te komen en bij de vrouwen Nigisti Haftu uit Ethiopië en Viola Chepngeno uit Kenia.

Ronald en Michel Mulder komen hiervoor uiteraard niet in aanmerking. “Als ik binnenkom, staat Mengich al onder de douche”, grapte Ronald Mulder. De broers hadden altijd al de wens om een keer de halve marathon te gaan lopen. Zaterdag gaat het ervan komen. Michel liep onlangs de Stationsloop en volbracht de 10 mijl in 1.10.48. Hoe heeft hij zich voorbereid.” Ik liep wel eens, maar niet vaker dan één keer in de tweede weken. Als je een halve marathon gaat lopen, moet je vaker oefenen. Ik wil graag onder de 1.40 lopen. Ik zie wel of dat gaat lukken. Ik woon aan het parcours. ‘Als ik ooit stop, wil een keer meedoen’, heb ik altijd gedacht. Dit was de eerste mogelijkheid. Ronald is ook gestopt. Dat was mijn stok achter de deur, want ik begon wel te twijfelen.”

Ronald heeft meer getraind. “Ik ben in maart gestopt. Daarna heb ik veel gelopen, soms teveel. Ik ben gemaakt om te sprinten. Maar ik heb lekker getraind. Ik heb er zin in.”
Ronald en Michel Mulder willen vooral genieten, maar gaat er een onderlinge strijd komen? Komt er een ‘El Classico’, zoals de broers Mulder het zelf noemen. “We willen beiden goed lopen. Ik weet niets eens of we samen gaan lopen”, zegt Michel. Ronald heeft de meeste trainingskilometers gemaakt. Is hij dan de favoriet in de El Classico? “Schrijf dat maar op, zegt Michel, om zo de rol als underdog te spelen. “Nee, Michel heeft al een wedstrijd gelopen en ik nog nooit. Dat speelt ook een rol”, reageert Ronald met een lach. Morgen gaan we zien wie als eerste over de streep komt.

Gerard Meijeringh