Wiecher Dalsem in actie.
Wiecher Dalsem in actie. Foto: Tennekes

Kamper indoor-roeier Wiecher Dalsem hoopt in vertrouwde omgeving deel te nemen aan WK

· leestijd 3 minuten Sport

KAMPEN - Graag was hij er bij geweest in Praag als daar eind februari het wereldkampioenschap indoor-roeien wordt gehouden. De verjaardag van zijn bonuszoon maakt echter dat Wiecher Dalsem in Kampen blijft. Om daar …. mee te doen aan het WK. Anno 2024 is het -lang leve de techniek- namelijk gewoon mogelijk ook virtueel mee te roeien.

Dat deed de Kampenaar al vaker. Nieuw is dat hij ditmaal waarschijnlijk niet in zijn huis achter de ergometer stapt, maar in sportschool SFC in actie komt. Dalsem: “Dat lijkt me een stuk leuker dan thuis. Met mensen om je heen en wellicht Kampenaren die het leuk vinden om er als toeschouwer bij te zijn.” Lachend voegt Dalsem er aan toe: “Dan moet de WiFi wel goed zijn natuurlijk. Als de verbinding wegvalt, is het WK over.”

Virtueel

Om virtueel te mogen deelnemen aan een WK moet je bij de beste vijftien deelnemers van je continent zitten. Dalsem heeft daar alle vertrouwen in. De regel is er overigens om deelname van topsporters van andere continenten te bevorderen. Een reis vanuit Canada naar Europa, om maar een voorbeeld te noemen, is niet iets dat je zomaar even plant. Aan een virtuele deelname zijn strikte voorwaarden verbonden zodat de wedstrijdleiding zeker weet dat alles eerlijk verloopt. Zo leg je de race van begin tot eind vast op camera en klok je uit door op een knop te drukken. Verder is het precies hetzelfde, of je nu op de ergometer in Praag of in Kampen zit, de weerstand is even groot en de man met de hamer is niet streekgebonden. Op Dalsem’s favoriete afstand, de vijfhonderd meter, kom je hem vaak na vierhonderd meter tegen. “Tot aan dat moment gaat het vaak fantastisch, maar ook van het langzaam kapotgaan daarna kan ik intens genieten hoor.” Dalsem hoopt op het WK bij de beste acht te komen. “Dat zou al fantastisch zijn”, aldus Dalsem, die stiekem ook al uitkijkt naar het WK een jaar later. Dalsem: “Volgend jaar februari wordt ik 60 jaar en dat betekent dat ik bij de masters weer als jongste mag beginnen in een nieuwe groep, in dit geval in de leeftijd van 60 tot en met 64 jaar.” Dat gezegd hebbende, is het verval in de loop der jaren opvallend klein. Recent zette de Kampenaar op de 2 kilometer een tijd neer van 6 minuten en 45 seconden en dat is slechts 2 seconden langzamer dan zijn beste tijd in het jaar dat hij 51 werd. “Op de 500 meter, mijn favoriete afstand, ben ik zelfs een halve seconde sneller dan destijds. Dat komt omdat ik op een andere manier ben gaan trainen. Mijn krachttraining combineer ik met balansoefeningen wat het lastiger maakt en tegelijkertijd maakt dat je sterker wordt. Bij de 500 meter draait het denk ik wel voor 80 procent om kracht.”

Strategisch

Voor de langere afstanden geldt dat conditie een must is. Op dit moment komt Dalsem wat tekort. Hij is herstellende van corona en dat maakt dat hij strategisch omgaat met de komende wedstrijden. Op de agenda staan, in de aanloop naar het WK, nog internationale wedstrijden in Parijs en Essen. De wedstrijden in de Franse hoofdstad gaan over 500 en 2.000 meter en in het Duitse Ruhrgebied wacht de 1.000 meter. Krachtmetingen waar Dalsem enorm naar uitziet. “In Frankrijk is de sfeer magistraal. De concurrentie is er groot en de publieke belangstelling en de ambiance zijn top. Dat is wel wat anders dan in Nederland waar vaak alleen de roeiers komen opdagen die van zichzelf denken dat ze eerste kunnen worden.” Of Dalsem daadwerkelijk afreist hangt af van zijn conditie op dat moment. 

Alternatieve wedstrijd

Een alternatieve wedstrijd in de voorbereiding is een nationale wedstrijd in Japan waaraan Dalsem eveneens mag deelnemen. In zijn poging om de kracht van de concurrentie te ontcijferen, heeft Dalsem de uitslagenlijst van eerdere wedstrijden in de Google Translate gegooid, want zijn Japans is nog niet helemaal wat het moet zijn. Gelukkig kan hij ook aan deze wedstrijd virtueel deelnemen aan de 500 meter. “Een voordeel is dat ze vrij laat aan de wedstrijd beginnen waardoor ik met het oog op het tijdsverschil niet zo vroeg het bed uit hoef”, blikt Dalsem vooruit. “Wat ik weet van dit kampioenschap is dat er heel veel roeiers aan meedoen. Ik heb vermoedelijk wel een voordeel omdat ik groter ben dan de gemiddelde Japanner. Kracht is in deze sport wel degelijk van belang. Ik heb nog nooit verloren van iemand die kleiner was dan ikzelf.”  

Mocht Dalsem met succes deelnemen aan het WK in Praag dan ziet hij daarna wel verder. Dalsem tot besluit: “Ik ben uitgenodigd voor de Italiaanse wedstrijd in Rome. Ik moet nog zien of ik daar aan deelneem. Aan de entourage zal het niet liggen want er is geen land meer sportminded dan Italië. De mensen zijn er sowieso fantastisch.”