Wiecher Dalsem (tweede van rechts) met zijn medaille
Wiecher Dalsem (tweede van rechts) met zijn medaille Foto: Meinruderbild

Dalsem roeit naar derde plek EK te midden van ‘jonkies’

· leestijd 1 minuut Sport

PARIJS - Kampenaar Wiecher Dalsem heeft een bronzen medaille gepakt op het Europees Kampioenschap (EK) indoor-roeien in Frankrijk. Hij werd gedeeld derde op de 500 meter. Bijzonder was dat Dalsem die prestatie leverde in een deelnemersveld waarbij de jongste roeiers 50 waren, terwijl hij zelf volgende maand 58 wordt.

Een leeftijdsverschil wat toch behoorlijk groot is als het gaat om topsport in de veteranenklasse. Dalsem lachend: “Het is hoogst ongebruikelijk, maar de Fransen hebben kennelijk hun eigen regels. Ik had wel voor even 60 willen zijn, want dan had ik wel tegen leeftijdsgenoten geroeid.” Verder was Dalsem overigens zeer te spreken over de ambiance in Parijs. “Het was een feest met veel roeiers en publiek en prima georganiseerd.” 

Gevraagd naar wat Dalsem die dag zo sterk maakte, antwoordt hij. “Ik ging helemaal stuk, maar denk ik net iets minder dan veel van de andere roeiers.” De sporter reed bovendien een vrij vlakke race. “Voor het eerst in zo’n tien jaar had ik rondes van 1 minuut 24. Later werd dat 1 minuut 26, maar bij andere roeiers die sneller van start waren gegaan, was dat verval veel groter.” Behalve dat de prestatie knap is gezien zijn leeftijd, is Dalsem ook de kleinste van de winnaars. Hoewel hij zelf fysiek erg sterk is en hem dat ook wel is af te zien bestond de groep deelnemers vooral uit echt grote jongens.  Dalsem: “Vergeleken met hen ben ik een kleine jongen. Dat ik op het podium belandde wekte wel verbazing.” 

Omgekeerd was de Kampenaar zelf ook verrast. “Ik lag lange tijd op een vierde plek. Dat had ik uit een ooghoek gezien. Pas na de race bleek ik dat ik precies even snel was als een van de anderen, wat ons beiden het brons heeft opgeleverd.” Dalsem deed ook mee aan de 2.000 meter, maar bleek toen zijn kruit te hebben verschoten met de 500. “De hersteltijd was vrij kort en bovendien ben ik meer een 1.000 meter dan een 2.000 meter specialist. Ik ben 13e geworden.”, aldus Dalsem, die in Frankrijk is het gezelschap was van zijn sportieve vriend Henry Netjes. Dalsem die vanwege een visuele beperking niet zelf mag rijden had kosteloos een privéchauffeur.