Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk' Foto: Archieffoto

KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden

Sport

REGIO - De KNVB steekt alsnog een stokje voor het uit de competitie halen van het eerste elftal van Jubbega. Aanvankelijk ging de bond akkoord met het voorstel van het bestuur van deze voetbalploeg. Dat wilde met een geforceerde degradatie de overgang van de eerste klasse noord op zaterdag naar de tweede klasse op zondag bewerkstelligen.

Het leidde tot een storm aan protest van de andere clubs, waaronder Go-Ahead Kampen dat op deze manier zes punten verloor. Meest furieus was ‘d Olde Veste dat tussentijds de koppositie moest afstaan aan ONS Sneek. De club nam een sportjurist in de arm. Die ontdekte dat de gang van zaken in strijd is met de reglementen van de KNVB. De bond zelf heeft laten weten dat Jubbega de competitie alsnog moet uitspelen.

Saillant detail is dat de spelersgroep en staf van Jubbega het niet eens waren met het eigen bestuur. Dat memoreerde ook voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead Kampen. Volgens hem en de besturen van acht andere clubs, die een protestbrief stuurden aan de bond, was er sprake van competitievervalsing. Met opeens een andere stand op de ranglijst tot gevolg en nog maar weinig tijd om te anticiperen op de nieuwe situatie. De voorzitter noemde met name ook het moment waarop Jubbega hier mee kwam, terwijl dit al veel langer leeft binnen deze vereniging, ‘kwalijk’.