Afbeelding
Aangeleverd.

Geld gespaard? Maak van je huis een smart home

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

In 2020 steeg het netto financieel vermogen van alle Belgen samen met 45,5 miljard euro volgens de Nationale Bank. Dat is een flink bedrag en we moesten er alleen voor op de bank blijven zitten. Nou ja, veel keuze hadden we niet door de Corona pandemie. Vakanties werden geschrapt, op een terras zitten was er ook al niet bij. Laat je dit geld op de rekening staan met 0% of zelfs negatieve rente? Of ga je investeren in domotica en richt je thuis een smart home in? Wij hebben geen economie gestudeerd, toch zijn we van mening dat investeren in huisautomatisering heel verstandig is. Bekijk zelf de mogelijkheden en trek je eigen conclusies.

Investeren in je leefomgeving

2020 was een moeilijk jaar, 2021 is ook uitdagend gebleken. De hele wereld staat op z’n kop door een virus dat met het blote oog onzichtbaar is maar toch voor veel problemen zorgt. We zijn er wel rijker door geworden blijkbaar, gezien onze bankrekening. Dat is niet zo verbazingwekkend als je bedenkt waarom we onze spaarcenten niet konden uitgeven.

In 2021 zullen voor veel burgers de vakantieplannen nog steeds aanzienlijk meer bescheiden zijn dan voorheen het geval was. Er kleuren nog steeds veel gebieden rood op de kaart, of we zijn niet welkom zonder eerst getest en geprikt te worden. Dan maar thuis de boel op orde brengen. Als het paradijs niet naar ons toekomt dan bouwen we zelf toch een paradijs? Tuincentra en bouwmarkten hebben een gouden periode beleefd, nu wordt het tijd om naar domotica te kijken.

Is smart home hetzelfde als domotica?

Domotica is een samentrekking van ‘domus’ en ‘itica’. Het eerste deel staat voor ‘huis’ en het tweede deel voor de leer of kennis van een onderwerp. Denk aan informatica en elektronica. Als er van domotica wordt gesproken gaat het dus eigenlijk om huisautomatisering ofwel smart home.

Het Franse bedrijf Somfy is beroemd geworden met de ontwikkeling van motoren om elektrische gordijnen aan te sturen, zoals deze bijvoorbeeld in kantoorpanden en hospitalen gebruikt worden. Daarnaast brengt Somfy ook producten uit voor consumenten, van garagedeuropeners tot aan IP camera’s en rookmelders. Die elektronica kan met een timer, knop of afstandsbediening in werking worden gesteld, dankzij domotica kunnen deze apparaten ook geautomatiseerd worden. Daarbij is een onderverdeling te maken tussen functionaliteit en signalering. Laten we deze twee categorieën even los van elkaar bekijken.

Slimme toepassingen

Nu we voorzichtig aan weer vaker naar buiten mogen gaan zijn we angstig geworden om de woning onbeheerd achter te laten. In 2020 is het aantal woninginbraken aanzienlijk gedaald, de vraag is of inbrekers nu echt met pensioen zijn gegaan of hun moment afwachten. Met een IP camera buiten aan de gevel schrik je veel dieven direct af. Een camera binnen kan ook voordeel bieden als je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren hebt. Dankzij draadloze overdracht van beeld en geluid kun je vanaf iedere locatie in de wereld je eigen huis in de gaten houden.

Daarnaast pakken we ook het wooncomfort aan. Wat dacht je van raamdecoratie met afstandsbediening? Die kun je met je Apple Home Pods of Google Nest speakers centraal bedienen. Koppel er Hue lampen aan of Somfy knoppen op de radiatoren, zo kun je de warmte per ruimte regelen vanuit een centrale app. Gemak dient de mens, maak van je woning een 5-sterren hotel!

Slimme sensoren

Bediening met je stem of een app is al een vooruitgang op koordjes, schakelaars en draaiknoppen. Met slimme sensoren kun je veel klussen in huis helemaal uitbesteden. Zo kun je een windsensor buiten plaatsen. Als het gaat waaien dan klapt het zonnescherm automatisch in. Zo hoef je nooit bang te zijn dat het scherm tijdens een storm afbreekt van de gevel. Met een lichtsensor kun je de raamdecoratie door de gehele woning laten sluiten in de avond en weer laten openen in de ochtend. De bewakingscamera’s zijn weer uit te breiden met inbraaksensoren die het alarm in werking stellen zodra een raam of deur wordt geopend zonder toestemming.

Verder kun je lampen in huis per ruimte laten in- of uitschakelen op basis van beweging of je laat de verwarming in bespaarstand treden als je van huis gaat. Dat laatste heet ‘geofencing’. De deur sluiten hoeft niet meer met een smart lock, een sleutel is niet meer nodig. Je hoeft uiteraard niet van al deze mogelijkheden gebruik te maken maar het kan wel. Misschien investeer je liever in slimme luidsprekers om naar je favoriete muziek te luisteren of overweeg een robot grasmaaier die zelfstandig het gazon voor je bijhoudt.

Met domotica kun je alle kanten uit. Geef niet zomaar je zuurverdiende geld uit maar investeer in je eigen huis. Dan kom je de vakantie wel door!