Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Optiek Kale, de multifocaal specialist

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Bij iedereen boven de 40 jaar neemt het leesvermogen af en mensen boven de 50 jaar krijgen meer moeite met het snel schakelen van zien in de verte naar dichtbij. Een bril met multifocale glazen is hiervoor de oplossing. Optiek Kale in Kampen heeft glazen van Zeiss, volgens opticien Ard van Beek behorend tot de betere glazen op de markt.

Waar we in het verleden vooral analoog keken, gedrukte media lazen en voor een langere periode op een visuele taak concentreerden, is ons kijkgedrag veranderd. We zijn continu verbonden met onze digitale apparaten en mobieler dan ooit. We verwerken meer informatie op schermen met kleinere leesafstanden, terwijl we ook nog letten op de wereld om ons heen. We hebben nog nooit eerder zoveel van onze ogen gevraagd. “Vermoeidheid, wazig zien, hoofdpijn, droge of geïrriteerde ogen zijn herkenningen dat het leesvermogen afneemt. Met multifocale glazen kan dit probleem worden verholpen. Bijna de helft van de 50+ers kiest dan ook voor een multifocale bril”, weet Ard van Beek. 

“Multifocale glazen hebben verschillende sterktes die in elkaar overlopen: het onderste gedeelte is voor dichtbij, om te lezen en te werken op de computer. Het bovenste deel is om in de verte te zien. Doordat je op een goede afstand rustiger kijkt, is je zicht beter en ga je minder knipperen met je ogen.”

Vroegere waren multifocale glazen er ook al, maar gericht op verte en lezen. Het kijken was veel meer statisch dan nu. “Er wordt door fabrikanten meer rekening gehouden met wat we doen, zodat we alle kanten op kunnen kijken. Als voorbeeld: een vrachtwagenchauffeur op de weg heeft andere glazen nodig dan iemand die de hele dag achter zijn computer zit. We kunnen steeds meer aanpassen aan de situatie.” 

Ard adviseert vaak glazen van het fabricaat Zeiss, een topmerk in glazen. De glazen worden ook gebruikt voor lenzen in camera’s en telefoons. Bovendien hebben ze een hoog gewenningspercentage vergeleken met andere merken, wat helpt bij traplopen en autorijden. “Multifocale glazen zijn er in verschillende kwaliteiten: van eenvoudige basisglazen tot de betere glazen van Zeiss. Door een beter glas heb je meer comfort door de dag heen en minder beperkingen. Heb je glazen die niet bevallen, dan kun je bij Optiek Kale een second opinion laten uitvoeren. Met onze kennis en apparatuur doen wij een beoordeling en geven advies voor een betere oplossing.

Dit is een partnerbijdrage van Optiek Kale:
Oudestraat 147
Kampen
038-3328836
www.optiekkale.nl.

Nick de Vries