Een beeld van De Zilveren Ui in 2019
Een beeld van De Zilveren Ui in 2019 Foto Tennekes

PSV Kampen kijkt uit naar sluitstuk Zilveren Ui

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - PSV Kampen kijkt uit naar de finale van de Zilveren Ui, het sluitstuk van een succesvol drieluik, waarbij ruim driehonderd ruiters in actie komen bij de 32se editie van het Kamper springconcours.

De strijd om de Zilveren Ui begon in het weekend van 15 en 16 oktober. De tweede wedstrijd was op 29 en 30 oktober. Op 26 en 27 november wordt het evenement afgesloten. Vorig jaar moest PSV Kampen het evenement nog schrappen vanwege de coronamaatregelen. Daarom was de vereniging zeer blij dat het op 15 en 16 oktober wel kon starten met het springconcours. “Er waren toen een dikke 250 deelnemers. Stiekem hadden we op meer gehoopt, maar er was heel veel publiek. En op 29 en 30 oktober hadden we al ruim driehonderd deelnemers”, zegt een enthousiaste Herman Kwakkel namens de organisatiecommissie van de Zilveren Ui. 

De verwachtingen voor komend weekend zijn hoog gespannen. “We hebben veel inschrijvingen. Stiekem hopen we op meer deelnemers dan bij de tweede wedstrijd”, zegt Kwakkel. Nadeel is wel dat er geen publiek welkom is. “Bij de tweede wedstrijd zag je al dat er minder publiek was. Komend weekend mag er helemaal geen publiek bij zijn. Dat raakt ons. Dat scheelt aanzienlijk in de portemonnee. Er mogen alleen maar begeleiders en vrijwilligers bij zijn. Erg jammer. Het extra geld hadden we kunnen generen voor bepaalde zaken, zoals het opknappen van de accommodatie.
Volgens Kwakkel was het geen optie om het evenement uit te stellen. “Er is geen ruimte op de wedstrijdkalender om de Zilveren Ui later door te laten gaan. We zitten vast aan deze datum.

Hij is blij is met de steun van alle sponsoren. “Daar zijn we super dankbaar voor. Iedereen heeft ons gesteund en sommige bedrijven zelfs meer. En dat in deze moeilijke tijd. Zonder de steun van sponsors kunnen wij geen Zilveren Ui draaien.”
De Zilveren Ui wordt georganiseerd door een groep van zeven personen. Sjaak de Munnik (voorzitter), Herman Kwakkel, Jan Vos, Esther Klein, Robin Leeuwenkamp, Arend Prins en Christel van Oenen vormen gezamenlijk het organisatiecomité. Kwakkel is blij dat er met Arend Prins en Esther Klein jeugd in het comité zit. “Daar hebben we bewust voor gekozen. Als er mensen wegvallen, is het belangrijk dat andere personen het kunnen overnemen. Door ze op jonge leeftijd al te laten meelopen, weten ze hoe het allemaal werkt”, aldus Kwakkel.

Punt van zorg blijft de accommodatie. “Onze accommodatie is klein en verouderd. Het is moeilijk om je zo op de kaart te zetten. Gelukkig komen ruiters graag bij ons terug door de persoonlijke sfeer en de persoonlijke aandacht bij de Zilveren Ui. Er ligt een plan, maar er is wel geld nodig. We hebben meerdere gesprekken gehad met de gemeente, maar we hebben moeite om wat los te peuteren en medewerking te krijgen”, aldus Kwakkel.

De KNHS heeft de laatste wedstrijd in de strijd om de Zilveren Ui een speciaal tintje gegeven. De slotdag van de Zilveren Ui telt mee als kwalificatiewedstrijd voor de regiokampioenschappen van Noordwest Overijssel.

Bij de Zilveren Ui komen ruiters in de diverse klassen in actie. In de klasse B rijden de deelnemers het eerste parcours rijstijl. Het tweede parcours is een finaleparcours in de vorm van een klassiek parcours met een barrage achteraf. De deelnemers van de klassen L tot en met ZZ beginnen met een klassiek parcours. Ook hier wordt het tweede parcours verreden in de vorm van een klassiek parcours met een barrage achteraf.

Gerard Meijeringh