Afbeelding
Rick Mellink

Sport- en cultuurverenigingen maken oevers van IJssel schoon

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Zo’n 60 vrijwilligers van vier sport- en cultuurverenigingen uit Kampen gaan  zaterdagochtend 26 oktober het zwerfafval langs de IJssel opruimen.

Elke vereniging krijgt een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen. In ruil voor hun inzet ontvangen de verenigingen een bijdrage voor hun clubkas. Wethouder Jan Peter van der Sluis trapt de opruimactie om 09.00 uur af. 

IJsseljutters

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom sluit gemeente Kampen zich aan bij het riviernetwerk Schone IJssel: in Overijssel en Gelderland maken verenigingen de oevers van de IJssel schoon.

Opruimen en onderzoeken

Het doel van de opruimacties: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. In het voorjaar van 2020 zullen de eerste ‘citizen scientists’ op pad gaan langs de IJssel. Op 30 november en 7 december zijn hiervoor trainingen.

De opruimacties langs de IJssel worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en zijn een samenwerking met Platform Schone IJssel 2.0. De opruimacties zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22