Afbeelding

Wethouder zingt de stress van zich af in ambitieus mannenkoor The Gents

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Toen Geert Meijering op 30-jarige leeftijd begon als wethouder in Kampen, was hij een van de jongsten van Nederland. Een drukke en vaak stressvolle baan. Dat hij de uitdaging aanging tekent voor de ambities van de jongeling. In het weekend zingt hij de werkstress graag van zich af. Maar ook bij het ontspannen legt Geert de lat hoog. Hij is lid van het mannenensemble The Gents. “Wij zijn amateurs die het onderste uit de kan willen halen”, vertelt Geert. Wie wil horen hoe dat klinkt is welkom op 15 november in de Broederkerk.

Muziek speelt een belangrijke rol in Geerts leven. “Het is een van de dingen die het leven de moeite waard maakt, toch?”, zegt hij met een twinkeling in z’n ogen. Als tiener begon hij met zingen in het bekende Kamper Boys Choir en ook nu zijn werk als wethouder ruim vijftig uur per week in beslag neemt, doet hij er alles aan z’n hobby voort te zetten. “Het is soms lastig te combineren. Ik ben weinig thuis en als ik dan op een van die zeldzame vrije momenten ook nog ga repeteren, dan heb je wel een begripvolle vrouw nodig, haha. Gelukkig is zij zelf ook gek van muziek. Ze snapt heel goed hoe belangrijk deze uitlaatklep voor me is.”

Na een periode in een studentenkoor in Utrecht, zingt Geert sinds 2012 in het koor The Gents. Een jong mannenkoor met leden uit heel het land. Van Boxtel tot Groningen komen ze allemaal samen om te repeteren in IJsselmuiden. Het koor maakt een wat exclusieve indruk. Zestien mannen, strak in pak en een repertoire voor fijnproevers. Kijken we naar de beroepen dan zien we onder andere bedrijfsjuristen, artsen en wethouders. Een tikje elitair? Zeker niet volgens Geert. “Het koor staat open voor iedereen, maar we leggen de lat wel hoog. We eisen een bepaald niveau én de bereidheid om hard te werken. Als we optreden moet alles perfect zijn. Misschien dat je daardoor een bepaald type mens aanspreekt.”

Pareltjes uit de Nederlandse koorgeschiedenis

Ook wat betreft het repertoire kiest het koor niet voor de makkelijkste weg. Momenteel staan de zangers op het podium met het programma Denkend aan Holland. Voor een groot deel ontsproten aan het brein van dirigent Annemiek van der Ven die hierover zegt: “Als groot liefhebber van de Nederlandse taal, hoopt ik met dit programma meer mensen te laten genieten van de prachtige woorden, spreekwoorden en dubbelzinnige betekenissen die onze taal rijk is.”

Voor het programma zijn diverse pareltjes uit de Nederlandse koor- en orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw opgediept. Sommige werken zijn zelden opgevoerd en andere worden in een nieuw jasje gestoken. Speciaal voor het koor zijn enkele nieuwe arrangementen gemaakt, omdat de liederen nooit eerder door alleen mannen gezongen zijn. Mede dankzij een gift van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het koor ook unieke werken kunnen laten arrangeren. Zo zijn er bijvoorbeeld twee gedichten van Ida Gerhardt op muziek gezet.

“Wij zoeken stukken die de luisteraar kunnen verrassen”, vertelt Geert. “We willen iets bijzonders bieden, maar schoonheid blijft voorop staan. Wij zoeken iets dat goed bij onze stemmen past, waarbij we kunnen ‘shinen’. Wel hopen we een goede balans te vinden. Het moet niet allemaal nieuw en uitdagend zijn. In het tweede deel van het concert zitten wat meer meezingers, zodat de mensen toch met een gevoel van herkenning naar huis gaan. Denk aan muziek van bijvoorbeeld Toon Hermans. Toegankelijker, maar niet minder mooi.”

The Gents staan 10 keer op de bühne met Denkend aan Holland. De voorstelling in Kampen vindt plaats op 15 november in de Broederkerk. Kaarten kosten 17,50 en zijn online of telefonische te bestellen via www.stadsgehoorzaalkampen.nl.

Afbeelding
herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem Cultuur Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Opening 'De Laatste Dag van Jo Leo Snoep' in het Stedelijk Museum Kampen (3 foto's) 3 foto's instagram 19 apr, 20:58
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44