Afbeelding
Gemeente Kampen

Kampen in actie tegen geweld tegen vrouwen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Kampen zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sloot zich dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt de Nieuwe Toren vanaf maandagavond 25 november zeven dagen oranje. Oranje is de kleur van de dageraad en staat symbool voor het aanbreken van een zonnige, hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women; de VN-organisatie voor vrouwenrechten.

In Kampen heeft Soroptimistclub Isalania samen met de gemeente Kampen het initiatief genomen om dit jaar mee te doen en de Nieuwe Toren te belichten. Jaarlijks zijn er in Nederland naar schatting tussen de 160.000 en de 200.000 mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Omgerekend naar de regio IJsselland gaat het dan over 4.600 tot 5.800 mensen. Kindermishandeling betreft in onze regio tussen de 3.000 en de 3.600 kinderen per jaar. In de gemeente Kampen zijn in 2018 235 meldingen gedaan van huiselijk geweld.Wethouder Van der Sluis: “Als gemeente willen we de veiligheid van onze inwoners te borgen. Als mensen iets in hun omgeving zien is het belangrijk om door te vragen, verder te kijken en in gesprek te gaan. Je kunt iets doen, ook als je twijfelt. Kijk naar de signalen waar je op kunt letten, praat erover en vraag om hulp. In alle gevallen kunnen mensen via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Iedereen kan het verschil maken. Het is daarom belangrijk zo snel mogelijk in actie te komen als je geweld vermoedt”.