Afbeelding

Vrijzinnige Bijbelavond over De Tien Geboden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Alex de Jong)KAMPEN – De Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder houdt  maandag 13 januari in haar verenigingsgebouw Levensbron weer een Bijbelavond met als centraal thema ‘De Tien Geboden’. Deze avond behandelen ze het vijfde en zesde gebod. Een ieder is van harte welkom om mee te praten.

‘De tien geboden lijken een beetje in tegenspraak met ons jaarthema ‘vrijheid’, maar misschien zijn deze geboden wel wegwijzers naar èchte vrijheid zoals in de Bijbel wordt bedoeld’, aldus voorganger Anneke van der Velde, die deze avond leidt.

‘We lezen de Tien Geboden aan de hand van een boek van Marc-Alain Ouaknin’, vertelt ze. ‘Ouaknin doceert aan de universiteit van Tel-Aviv, en hij schreef vele boeken over joodse filosofie. In zijn boek over de Tien Geboden legt hij op een heldere en aanstekelijke wijze de oorspronkelijke tekst van de Tien Geboden uit, maar herformuleert hij ze ook in de taal van de 21ste eeuw. Hij probeert op een speelse, creatieve en niet-dogmatische manier om te gaan met de oude teksten. Want, zegt hij, ‘deze geboden zijn helemaal geen geboden, maar verwijzen naar een dynamische ethiek van de toekomst’.’

Op deze avonden zullen telkens één of twee geboden centraal staan. De teksten uit het boek van Ouaknin worden van tevoren toegestuurd om te lezen. Anneke: ‘Tijdens de bijeenkomsten gaan we met elkaar in gesprek, horen we achtergronden, en zoeken we naar nieuw licht en perspectief voor de Tien Geboden.’ Wil je meedoen? Stuur Anneke een mail, zodat ze het te bespreken materiaal kan toezenden: veld5834@planet.nl.

Aanvang 19.30 uur. Deelname is gratis.