Afbeelding
eigen foto

Filosofie-avond in De Hoeksteen

· leestijd 1 minuut Algemeen

IJSSELMUIDEN – In De Hoeksteen aan de Goudplevier wordt woensdag 25 maart een avond gehouden over het onderwerp ‘Zijn wij ons brein of hebben we een ziel? Spreker is ds. Guus Labooy. Hij is op dit thema gepromoveerd.

Labooy: “Zijn wij uiteindelijk alleen maar een soort computer, maar dan van biologisch materiaal in plaats van metaal? Een computer rekent eigenlijk door hele kleine stroompjes. Meer is het niet: hele kleine stroompjes. Zijn wij dus een soort biologische computer? Want onze hersencellen werken ook met hele kleine stroompjes. Denk maar aan een EEG, daar maak je dat zichtbaar. Zijn wij dus alleen maar ons brein? Een verzameling van miljarden zenuwcellen die met allemaal kleine elektrische stroompjes lekker aan het ‘netwerken’ zijn? Of is er iets meer aan de hand, hebben wij een ziel?"

Labooy vervolgt: “Tegenwoordig kiest vaak voor het eerste: we zijn niets meer dan hersencellen. De ziel bestaat niet. Wat ze vroeger de ziel noemden, is alleen maar de denkende kant van die cellen. Dat betekent heel wat, want als er geen geestelijk leven mogelijk is zonder hersencellen, betekent dat ook dat het bestaan van God onmogelijk wordt. Er is toch niet ergens in de ruimte een gigantisch brein bestaand uit hersenweefsel? En als wij alleen maar een soort biologische computer zijn, betekent dat natuurlijk ook dat vrijheid een vrome illusie is! Maar waarom straffen we mensen dan, als ze toch machines zijn en geen vrijheid hebben? En zou een partij als de VVD dan misschien niet beter de VMD kunnen heten: Volkspartij voor Machines en Democratie?”

De spreker

Dr. Guus Labooy is predikant in de Protestantse Kerk te IJsselmuiden. Hij studeerde medicijnen en werkte 5 jaar als basisarts in de psychiatrie. Tijdens zijn medische studie kwam Labooy tot geloof en ging hij theologie studeren. In 2000 promoveerde hij op een wijsgerig-theologisch onderwerp in de ‘science-religion’ discussie (over de verbinding van biologische psychiatrie en vrijheid).

De avond begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom.

 

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 12 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 14 uur geleden