Afbeelding

Bach-cantate in De Burgwal

Algemeen

KAMPEN - Regelmatig is er in De Burgwal een cantatedienst. Centraal daarin staat een cantate van J.S. Bach. Zondag 8 maart is dat de solo-cantate 'Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem’.

Het is een cantate met groot orgel en slechts vier zangers. Het stuk ademt de sfeer van Bachs Matthäus- en Johannes-Passion. In een dialoog vertelt Jezus dat hij naar Jeruzalem gaat. De ziel (een alt) probeert hem te waarschuwen: pas op, daar staat je kruis al klaar! Overgave en lijden staan centraal, en dat roept emotie op. Alt Alex Potter denkt dat zo’n duet een schok geweest moet zijn voor de kerkgangers in Leipzig. “In de negentiende eeuw ontstond het beeld van Bach als vrome vader van kerkmuziek. Maar gezongen dialogen werden in Bachs tijd vooral met opera geassocieerd, en zullen de vroomste gelovigen tegen de borst hebben gestoten.”

Uitvoerenden zijn Roeline van Wageningen (alt), Koos Tamminga (tenor), Lars Terray (bas) en Marijn de Jong (orgel) onder leiding van Ab Weegenaar. Voorganger is Hans Schaeffer.

De dienst begint om 17.00 uur. De toegang is gratis. Bij de uitgang is er collecte om de onkosten te betalen.