jonge Kievit
jonge Kievit Fred Sollie

Beloning voor vinder eerste kievitsei in IJsseldelta

Algemeen

REGIO - Het rapen van kievitseieren mag al een aantal jaren niet meer. Om nestenzoekers toch een stimulans te geven het veld in te gaan, looft ANV Camperland 100 euro uit voor de vinder van het eerste kievitsei in de IJsseldelta.

Het ei moet uiteraard in het nest blijven. Controle wordt verricht door weidevogel coördinator Joop Beens, telelefoon (06) 151 279 16.

De IJsseldelta is het belangrijkste weidevogelgebied in Overijssel. Kritische soorten als Grutto, Wulp en Tureluur komen hier nog in behoorlijke aantallen voor. Zonder een goed beheer van de agrariërs en de vrijwilligers zouden deze soorten – vooral de Grutto – dramatisch achteruit gaan.

De Agrarische Natuurvereniging Camperland is in 2006 opgericht met het doel om particulier agrarisch natuurbeheer te stimuleren vooral met het oog op de weidevogels. Door verschillende beheersactiviteiten van de boeren, creëren zij van een betere leefomgeving en krijgen deze vogels meer kans hun jongen groot te brengen. De leden van Camperland die hier middels beheercontracten aan meedoen hebben 70 procent van het totale aantal weidevogels binnen de IJsseldelta op hun landerijen.

Het gebied van de ANV Camperland betreft de IJsseldelta en wordt begrensd door Zwolle, Zwartewater Hasselt Zwartsluis Genemuiden, Zwartemeer, Ketelmeer, Vossemeer, Drontermeer tot aan de grens provincie Gelderland en gemeente Zwolle.

 

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.