Afbeelding
aangeleverd

1e Kievitsei in de IJsseldelta

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Op een weiland aan de Julius van Hasseltweg in Kamperveen is maandag 9 maart het eerste kievitsei in de IJsseldelta gevonden. De gelukkige vinders waren de weidevogel vrijwilligers Henk Klasen en Jan Post uit Genemuiden.

Het ei werd om 10.50 uur gemeld bij de weidevogel coördinator en is zoals gebruikelijk gecontroleerd door de ANV Camperland. Hierbij is vastgesteld dat het om een vers kievitsei gaat. Met de vondst van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen in de IJsseldelta echt begonnen.

De heren waren vorige week ook al gesignaleerd in het gebied maar maandag was het raak. Ze vonden niet alleen het eerste ei maar nog twee legsels met 1 en 2 eieren. Henk en Jan zijn beiden al meer dan 50 jaar goede bekenden in de weidevogelbescherming. Wanneer het voorjaar zich weer meldt en de kievit de eerste baltsende geluiden maakt, zijn ze niet meer te houden en moeten ze het land in.

Vorig jaar werd in de IJsseldelta het 1e ei gevonden op 8 maart op de Mandjeswaard. Vroeger was het traditie om het 1e kievitsei aan te bieden aan een hooggeplaatst persoon. Dit is nu verboden. Rapen mag niet meer. Agrarische Natuurvereniging Camperland beloont Henk en Jan als vinders van het 1e ei in de IJsseldelta met een prijs ter waarde van 100 euro. Dit om de vrijwilligers te stimuleren nesten van weidevogels te beschermen. De uitreiking vindt plaats tijdens de Algemene Ledenvergadering op 1 april 2020 in het Trefpunt te Mastenbroek.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00