Afbeelding

ChristenUnie voor dorps wonen en maatschappelijke voorzieningen in IJsselmuiden

· leestijd 1 minuut Algemeen

Donderdagavond spreekt de gemeenteraad in de digitale vergadering over de dorpsvernieuwing in IJsselmuiden. De woningnood in IJsselmuiden is groot en daar moet nodig wat aan gedaan worden. Op 4 locaties zal worden gebouwd. In hun drang om veel te bouwen, lijkt het college twee dingen vergeten te zijn in hun visie op het dorp IJsselmuiden: het dorp moet een dorp blijven en er zijn veel maatschappelijke activiteiten die een plek moeten krijgen nadat ze hun onderdak verliezen. De ChristenUnie zal actie vragen op deze twee punten.

Het dorp is een dorp

En wat is nu typerend voor een dorp? In de ogen van de ChristenUnie is dat dorps wonen, met verschillende typen woningen. Het dorp moet een dorps karakter behouden. De ChristenUnie gaat voor gemengde wijken, waar ouderen, jongeren en gezinnen elkaar ontmoeten. We bouwen voor het samenleven van mensen.

Maatschappelijke activiteiten

In de nieuwe gebiedsvisie plant het college geen ruimtes voor bijvoorbeeld Het Lokaal. Een aantal weken geleden hebben bijna alle raadsfracties een uitgebreide toelichting gekregen over het buurthuis Het Lokaal. Jaarlijks maken ongeveer 7.000 mensen gebruik van de voorzieningen in het voormalig Ichthuscollege. Veel mensen met een smalle beurs en die eenzaamheid kennen vinden hier heel veel steun en erkenning. Daarnaast zetten zich veel mensen zich in het Buurthuis in als vrijwilliger. Het is voor de ChristenUnie ondenkbaar dat deze initiatieven geen plek krijgen in IJsselmuiden. Voor de Voedselbank moet absoluut een nieuwe plek gevonden worden ergens in onze gemeente voordat er gebouwd gaat worden op de scholenlocatie.

Onze inzet

De ChristenUnie gaat graag samen met het college op zoek naar mogelijkheden om het dorp aantrekkelijker te maken voor meerdere doelgroepen en de samenleving zoals die functioneert in dit gebied in stand te houden. We willen dat de maatschappelijke voorzieningen blijven functioneren en vragen om veel creativiteit als het gaat om het vinden van passend onderdak. We vragen de wethouder om toezeggingen en komen met meerdere amendementen om onze idealen voor IJsselmuiden te bereiken.