Afbeelding
SSK

Fietsparkeren baart SSK zorgen voor beschermd stadsgezicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Stichting Stadherstel Kampen (SSK) maakt zich zorgen over de invoering van het fietsparkeren. Op diverse plaatsen in de binnenstad zijn witte vlakken gemaakt waarin fietsen geparkeerd moeten worden. SSK vindt dat deze vlakken het beschermd stadsgezicht aantasten.

SSK denkt dat het fietsparkeren in de witte vlakken schade aan fietsen kan veroorzaken omdat er geen adequate voorzieningen zijn aangebracht om dat te voorkomen. Bij een vlaagje wind waaien de (dure elektrische) fietsen tegen elkaar en vallen om. Of een grapjas geeft een duwtje en het domino-effect dat hierdoor ontstaat zorgt eveneens voor schade. Dit wordt versterkt door de oneffen ondergrond waarop fietsen moeten worden geparkeerd.

SSK vertelt: "En wat als kinderen tussen de fietsen gaan spelen en een fiets valt om? Het kind raakt dan mogelijk gewond. Bovendien maakt de gemeente het fietsendieven zo wel heel gemakkelijk. Alle (dure elektrische) fietsen overzichtelijk bij elkaar zijn handig en snel in een bus gezet. Je kunt immers je fiets bijna nergens met een slot aan vastzetten. Nu ook de pollers niet meer werken is dit eventueel zo gepiept. Ook fietsen zonder standaard kunnen hun fiets vrijwel nergens tegenaan zetten. Het lijkt ons helder dat de gemeente vanwege de ondeugdelijkheid van de voorzieningen hiervoor aansprakelijk kan worden gesteld."

SSK heeft geconstateerd dat fietsstandaards bij het oude Postkantoor en in de Broederstraat zijn verwijderd, evenals de bestaande nietjes in de Oudestraat. SSK vindt dit onbegrijpelijk. "Witte vlakken met overal lelijke borden, terwijl de gemeente borden wil beperken, zijn ook nog eens aangebracht ten koste van een deel van de al minimale parkeerplaatsen voor mensen met een handicap in het bezit van een GPK", aldus SSK.

SSK heeft bij het college en de gemeenteraad opnieuw gepleit voor deugdelijke voorzieningen voor het fietsparkeren. Voorzieningen die passen binnen het beschermd stadsgezicht. SSK opteert voor permanente voorzieningen bijvoorbeeld aan het begin van de Oudestraat door uitbreiding van de eerder genoemde fietsstandaards bij de Bovenkerk, het einde van de Oudestraat, het inrichten van een (deel van) de parkeergarage in de Hofstraat, het veilig inrichten van een strook op de Nieuwe Markt en een stalling op (een deel van) het Van Heutszplein. "Wij hebben de gemeente opgeroepen om onze mooie binnenstad te beschermen tegen deze aantasting van het beschermd stadsgezicht en te zorgen voor een waardige en veilige oplossing door het plan opnieuw onder de loep te nemen."

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.