Afbeelding

Verbod op vliegvissen langs de Burgel

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Alex de Jong)

KAMPEN - In verband met gevaar en overlast voor omstanders, is vliegvissen langs de Burgel in het centrum van Kampen per direct verboden. Dit hebben Hengelaarsverenging Ons Vermaak en de gemeente Kampen in goed overleg besloten.

Aanleiding voor dit verbod is de overlast die deze vorm van vissen veroorzaakt en de gevaarlijke situaties die hierdoor ontstaan. De discussie rondom een verbod laaide op nadat eind vorig jaar een buurtbewoner letterlijk aan de haak geslagen werd.

‘Mooie sport’

‘Vissers komen van heinde en verre om aan de Burgel te vliegvissen’, aldus Renko van Bodegraven, voorzitter van HV Ons Vermaak. De directe verbinding met de IJssel zorgt er voor dat er veel vis, vooral voorns, in de Burgel zwemmen. ‘Voorns kun je heel mooi vangen met vliegvissen’, weet hij. ‘Bovendien is het water van de Burgel erg helder, zodat je de vissen goed ziet zwemmen.’ Echter: langs de Burgel, op de Burgwal en de Vloeddijk, zijn veel mensen – op de fiets of wandelend – te vinden. ‘Dat maakt dat deze sport op gespannen voet leeft met de omgeving.’ Om toekomstige incidenten te voorkomen, is daarom besloten een vliegvisverbod voor de gehele Burgel uit te vaardigen. ‘Dat betekent dat er aan de Burgwal en de Vloeddijk nog wel ‘gewoon’ mag worden gevist, maar dat het verboden is om er te vliegvissen.’

Strenger handhaven

Voor het vissen in Kampen is een Vispas nodig. Deze vispassen worden uitgegeven door HV Ons Vermaak. In de voorwaarden van de Vispas staat al dat het verboden is om tijdens het vissen overlast te veroorzaken. Vanaf volgend seizoen wordt door de visvereniging expliciet aan de voorwaarden van de Vispas toegevoegd dat vliegvissen in de Burgel verboden is. Ook worden de huidige vispashouders door de hengelaarsvereniging over het vliegvisverbod aan de Burgel geïnformeerd.

Om te voorkomen dat het vliegvissen zich verplaatst naar het stadspark of andere plekken waar veel publiek te vinden is, zal er door handhavers extra worden gecontroleerd. ‘Bij overlast elders kunnen vliegvissers gevraagd worden hun handelingen te staken’, aldus Van Bodegraven. De visvergunning geeft tenslotte in haar voorwaarden aan dat er bij constatering van overlast – waar dan ook – door handhavers beboet kan worden. ‘We doen daarom graag, nog meer dan anders, een beroep op de verantwoordelijkheid van iedere sportvisser om oog en oor voor de mens en de omgeving te hebben.’

Kijk voor meer informatie over vissen in Kampen en de Vispas op www.hvonsvermaak.nl.

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 18 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05