Afname van speeksel voor coronatest.
Afname van speeksel voor coronatest. Getty Images

GGD IJsselland juicht initiatief IJsselheem toe

· leestijd 1 minuut Algemeen


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Sinds vorige week kunnen medewerkers van IJsselheem zich bij een eigen testfaciliteit laten testen op het coronavirus. Overige Kampenaren moeten zich vervoegen op een testlocatie van de GGD waarbij Zwolle de dichtstbijzijnde is. Er zijn vooralsnog geen plannen om in Kampen een testfaciliteit te realiseren hoewel vanuit diverse hoeken daarop al lange tijd op aangedrongen wordt.

Vanuit overheidswege worden mensen opgeroepen zich te laten testen bij de minste of geringste ziekteverschijnselen die op besmetting met het coronavirus kunnen duiden, zoals verkoudheid of temperatuursverhoging. Veelal zijn lokale GGD-afdelingen de aangewezen organisatie voor de realisatie van een testmogelijkheid. De GGD is verantwoordelijk voor het bron- en contactonderzoek dat volgt op een positieve test.

De teststraat in de tuin van Myosotis voor IJsselheemmedewerkers biedt een laagdrempelige mogelijkheid waarbij de uitslag dezelfde dag nog bekend is. In samenwerking met Isala en GGD is de faciliteit tot stand gekomen en IJsselheem zal de resultaten delen met zorgorganisaties. Navraag bij de GGD of er vooruitzicht is op een dergelijke testfaciliteit voor inwoners van Kampen, geeft geen duidelijkheid.

Uit het antwoord van een woordvoerder van GGD IJsselland spreekt een nadruk op het testen van medewerkers in vitale functies, waarop ook in het begin van de coronacrisis de nadruk op werd gelegd. Desalniettemin vraagt de regering alle Nederlanders alert te zijn op ziekteverschijnselen. De GGD noemt het goed dat mensen snel ergens terecht willen voor een test. Toegankelijkheid, spreiding en openingstijden blijft voor de GGD een punt van aandacht. De pilot bij IJsselheem wordt straks ook met het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) besproken.