Afbeelding

't Ukien zoekt weg in coronabeperkingen in voorbereiding op nieuw muziekseizoen

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Live-muziek, geanimeerd pratende mensen op kleedjes, uitgelaten spelende kinderen. “Het lijkt hier wel 2019”, merkt een bezoeker op. De opmerking bevalt organisator Geert Bloupot. “Dat is een mooie kop voor het artikel", zegt hij lachend. Al haast hij zich te zeggen dat het evenement 'Zondagsrust', opgezet met Anne Louise Sikkema, aan alle RIVM-eisen voldoet. Het mag bij 't Ukien dan weer een beetje voelen als 'vroeger', in praktijk is er heel veel anders om het evenement mogelijk te maken. "En het is belangrijk dat we ons hier allemaal aan houden", vult Anne Louise aan. "We zijn eindelijk weer open en we willen geen sluiting riskeren."

 

Al voor de crisis veranderde het nodige bij 't Ukien. Anne Louise nam de taken over van Suzanne Dul en werd verantwoordelijk voor de invulling van het gebouw dat officieel Korteweg 4 genoemd wordt en waarvan het poppodium een onderdeel is. Een taak die haar paste. Ze was door haar werk voor Welzijn Kampen al nauw betrokken bij het pand en de welzijns-invulling. Geert op zijn beurt organiseerde al avonden in 't Ukien: zoals de TOP2000 in december en talloze concerten. De avonden waren steevast uitverkocht. Dat hij gevraagd werd voor de totale programmering, was dan ook een kwestie van tijd.

Zo kwam het dat het tweetal rond februari met een fris team vrijwilligers verantwoordelijk was voor poppodium 't Ukien. De toekomst voor muziekminnend Kampen zag er rooskleurig uit. Helaas moesten op 15 maart plots de deuren dicht: coronacrisis. Een week daarvoor knalden bluestoppers The Veldman Brothers nog in een drukbezochte zaal, nu was het wekenlang oorverdovend stil. Tot 9 augustus. Toen vond de eerste editie van 'zondagsrust' plaats. Een muzikaal samenzijn voor het hele gezin, een probeerseltje onder de nieuwe regels, dat dankzij het mooie weer) buiten plaats kon vinden. Dat kwam met het oog op de veiligheid goed uit.

"Zondagsrust biedt ons de mogelijkheid de nieuwe situatie te verkennen", vertelt Anne Louise. In september begint ons nieuwe programma en dan gaan we voor het eerst onder de nieuwe regels grote producties in de zaal draaien."

 

Zitten aan tafeltjes en niet meezingen

Het tweetal is erop gebrand de optredens zo Coronaproof mogelijk te maken. Voorbeelden van café's die plots de deuren moesten sluiten, zijn ook in Kampen bekend. "Dat willen we absoluut voorkomen. Bovendien willen we het vertrouwen van mensen winnen. Ze moeten in een veilige omgeving van muziek kunnen genieten", vertelt Anne Louise. "Denk aan goede ventilatie, verplicht zitten aan tafeltjes, en er mag niet gelopen worden. Drinken wordt aan tafel bezorgd." Geert vult haar aan: "Het vergt ook aanpassingen die haaks staan op een gewone concertbeleving. Mensen mogen niet dansen en zelfs niet meezingen. Het wordt denk ik wel een bijzondere beleving als je straks een ijzersterke, swingende band hebt knallen op het podium, terwijl iedereen stil aan tafels moet blijven zitten", lacht Geert. "Maar we kunnen weer beginnen en dat is al fantastisch."

 

Elk wat wils

In het nieuwe seizoen hoopt het tweetal een sterk programma neer te zetten met voor elk wat wils. Een deel stond al, omdat het vanwege corona verplaatst was. Dit waren vooral avonden met coverbands. Dikwijls succes gegarandeerd, maar het tweetal wil ook wat experimenteren. "Denk aan een bluesavond of een jazzmiddag, zoals hij vroeger in de Blokhut plaatsvond", vertelt Bloupot. "En we willen ook bands met eigen muziek een podium bieden", aldus Anne Louise. "Dit kunnen landelijke toppers zijn, maar ook lokale bands die hiernaast repeteren, in de oefenruimtes grenzend aan 't Ukien. Daar huist ook veel talent."

 

Kaartjes voor het nieuwe seizoen mogen alleen gekocht worden voor het eigen huishouden en tijdens het optreden zit iedereen van dezelfde bestelling bij elkaar aan tafel. Kaarten kunnen online gekocht worden via  www.ukien.nl.

Programma

Zaterdag 5 september, 20.00 uur: Rock Radio '78

Rock Radio '78 speelt classic rock hits, van ELO naar Bowie en weer terug. Een topband met onder andere leden van Money and the Man.

 

Zondag 13 september, 14.00 uur: Claptunes

Een ode aan één van de grootste gitaristen aller tijden. Gespeeld door rasmuzikanten met een verleden in bands als MoonYard en de Veldman Brothers.

 

Zaterdag 26 september, 20.00 uur: The Soul Cages, a tribute to Sting & the Police

Drummer Bauke Bakker doet nummers van een van z'n muzikale liefdes. En dat lijkt verdacht goed. Wie de ogen sluit kan zich zomaar eens vergissen.

 

Vrijdag 30 oktober, 20.00 uur: Tribute to Supertramp

Drummer Bauke Bakker betreedt opnieuw het podium, nu met de tijdloze hits van Supertramp. Een band met maar liefst 11 noteringen in de Top 2000.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.