Afbeelding

GEEN CORONA TESTLOCATIE IN KAMPEN

· leestijd 1 minuut Algemeen

Enige tijd geleden vroeg Piet Bergstra namens GBK aandacht voor een testlocatie in Kampen. Gisteravond, tijdens het vragenhalfuurtje in de raadsvergadering, werd de wethouder gevraagd naar de stand van zaken. Er was door de GGD een terugkoppeling toegezegd maar het bleef tot nu toe stil. Wethouder Van der Sluis vertelde dat op dit moment de GGD geen capaciteit heeft en dat dit bij hen ook geen prioriteit heeft.

In een memo aan de raad over corona, die vandaag verscheen, staat dat "GGD IJsselland geen noodzaak ziet voor een testlocatie". In de brief van de Veiligheidsregio, ook van vandaag, is te lezen: "De landelijke testcapaciteit van laboratoria staat onder druk. Hierdoor gaat een herverdeling plaatsvinden van testmateriaal en is aan de GGD-en gevraagd de testcapaciteit op dit moment niet verder uit te breiden".

De wethouder gaf ook aan dat als je niet naar de locatie kunt komen, de GGD bij je thuis komt. Dat is niet wat tegen ons werd gezegd. Ons werd duidelijk aangegeven dat er alleen thuis een coronatest wordt afgenomen voor mensen die ziek zijn en niet kunnen reizen. Ben je ziek maar je kunt wel reizen, dan heb je pech. De testlocatie Zwolle loopt snel vol, zei Van der Sluis. En dat kan zomaar kloppen. Wij hoorden namelijk van mensen (uit Kampen) die moesten uitwijken en zich konden laten testen in Emmeloord of Almere omdat er in Zwolle geen plaats was. Je zult geen auto hebben.

Hoe het ook zij: geen prioriteit, geen capaciteit, geen noodzaak of een tekort aan testmateriaal, de locatie komt er voorlopig niet. De eigenlijke reden zal wel ergens in het midden liggen. Volgende week komt de GGD e.e.a. toelichten in de commissie Inwoners. Dan hebben we nog wel een paar vragen.