Afbeelding

Gerrit van Lente al vijftig jaar groenteman 

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Gerard Meijering)
KAMPEN - Deze week is het feest bij Van Lente Groente en Fruit. Gerrit van Lente is maar liefst vijftig jaar actief als groenteman. Een bijzondere mijlpaal.

Het is woensdag 30 september. In zijn huis aan de Oosterholtseweg 22 in IJsselmuiden vertelt Gerrit van Lente over zijn vijftig jaren als groenteman. Een bijzondere mijlpaal waar je trots op mag zijn, ,maar de hoofdpersoon in kwestie blijft bescheiden ?Een gevoel van trots? Daar koop je niets voor. Ik heb altijd hard moeten werken. Ik ben dankbaar. Dankbaar dat ik de gezondheid heb mogen hebben om dit te doen.?

De geschiedenis van Van Lente Groente en Fruit gaat terug tot 1900. Toen ging tuinder Gerrit Brink uit Grafhorst met paard en wagen op pad om radijsjes en boerenkool te verkopen. Zijn zoon Lubbert Brink, de opa van Gerrit van Lente, was een echte handelaar en breidde dit uit. Hij was een van de aanwezigen bij de oprichtingsvergadering van groenteveiling aan de Burgemeester van Engelenweg. In 1944 verruilde Geurt van Lente, de vader van Gerrit, het leven van boerenknecht voor het venten van groente en fruit langs de deuren. Hij breidde de handel gestaag uit en kon op een gegeven moment wel wat hulp gebruiken.

Van Lente oude foto

Toen brak er voor Gerrit van Lente een belangrijke dag aan. Op 4 oktober 1965 stopte Gerrit van Lente abrupt met leren. Hij werd groenteboer. "Op mijn zestiende jaar ging ik zelfstandig venten. Om mijn vader te ontlasten. Ik heb een wijk van mijn vader overgenomen en het venten uitgebreid. Ik heb het vak van mijn opa geleerd. Mijn vader had geen tijd, die was altijd weg met paard en wagen. Zo ben ik er van jongs af aan ingerold."

Onder Gerrit van Lente werden de werkzaamheden gestaag uitgebreid. In 1973 opende Gerrit van Lente een groentewinkel aan de Oosterholtseweg 22. In april 1992 verhuisde de winkel naar een betere zichtlocatie aan de Burgemeester van Engelenweg. Zijn dochter Alice kwam op de zaak. Zes jaar later nam zoon Harold het stokje over van Alice, die nog steeds werkzaam is in de groentezaak. In 1997 besloot Gerrit van Lente de groentezaak aan de Jan van Arkelstraat van zijn neef over te nemen. Hier kreeg zijn zoon Gert jan de regie in handen.

Onder leiding van Gerrit van Lente nam ook het venten een hoge vlucht. Hij verkocht groente en fruit in Grafhorst, Kamperzeedijk, Mastenbroek en Genemuiden. In de loop der jaren zag hij echter een verandering in de maatschappij. Er kwamen steeds meer tweeverdieners. Gerrit van Lente wist dat deze trend zich zou doorzetten en dat dwong hem tot een ingrijpende beslissing. In 1998 stopte hij met venten. ?Dat deed ik met tranen in de ogen. Ik had meer dan duizend klanten. Veel mensen verklaarden me voor gek, maar ik wist dat ik op den duur niets over zou houden.?

Van Lente ziet zichzelf als een van de laatste der mohikanen in de groentebranche in Kampen en IJsselmuiden. ?Ik heb altijd tegen de stroom in geroeid. Toen ik zestien jaar was, waren er 28 groenteboeren in Kampen en acht in IJsselmuiden. Daarvan zijn Van Marle en Van Lente overgebleven en er zijn enkelen bijgekomen.?

Hoe heeft hij het dan zo lang volgehouden?  ?Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Aan dingen die je echt nodig bent en om te investeren.? En volgens Van Lente is het essentieel om met je tijd mee te gaan.  ?Anders kom je op een dood spoor. Je moet het lef hebben om te schakelen. Soms moet je tegen je eigen gevoel ingaan en je gezonde verstand gebruiken. Tijden zijn veranderd. Dat geldt ook voor eetgewoonten. Vroeger verkocht ik gemak twintig kisten andijvie, spinazie en sla per dag. Nu mag ik blij zijn dat dat er vier zijn. Mensen eten alles en hebben soms  een voorkeur voor voorgekookte groente, kant-en-klaar maaltijden en rauwkost, al zie ik het gebeuren dat mensen weer terugkeren naar reguliere goede groenteproducten.?