Eerste vrouwelijke tambour-maître bij Kamper Trompetter Korps

· leestijd 1 minuut Algemeen


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Als eerste vrouwelijke tambour-maître in de rijke geschiedenis van het Kamper Trompetter Korps is begin dit jaar Rosanne Schilder aangetreden. Kort na haar debuut in februari viel Nederland stil. Enkele weken geleden heeft het KTK de repetities weer opgepakt. Schilder is klaar voor haar nieuwe uitdaging.

Bij de oprichting als Jeugd Verkeers Brigade in 1951 was het KTK een mannenaangelegenheid. Nadat het JVB doorging als Kamper Trompetter Korps, maakten vrouwen na een tijdje hun opwachting in het korps. Eerst als 'vlaggendames' en later mochten ze meespelen op klaroen. Rosanne Schilder speelt mee op meerdere koperen blaasinstrumenten. Als tambour-maître loopt ze sinds dit jaar op de troepen vooruit. Letterlijk.

Geboren en getogen in Kampen ging Schilder (27) op achtjarige leeftijd bugel spelen bij CMV ‘De Volharding’. Elf jaar later maakte ze de overstap naar het KTK. Met trots spreekt ze over haar muzikale ”familie” met een gedrevenheid die haar aanspreekt. Toen Marcel Groeneveld aangaf te stoppen, ging Schilder in gesprek met de sollicitatiecommissie. Volgens haar korpsleden sluiten haar ”natuurlijke overwicht en talent om mensen te motiveren” aan op de functie.

Schilder werd aangenomen en maakte eind februari haar debuut in Groenlo. Daarna viel alles letterlijk en figuurlijk stil. Sinds enkele weken mag het KTK haar activiteiten weer oppakken en zo ook Schilder als nieuwe maître. Daarbij is het haar taak om alles in goede banen te leiden waaronder tacteren (beweging en maatslag aangeven) en zorg voor de veiligheid. Bij de Open Repetities pakte ze de trompet ter hand. Als tambour-maître zal ze straks bij shows en optredens de allereerste frontvrouw van het KTK vormen.


Rosanne Schilder tijdens de Open Repetitie voor de gelegenheid op trompet (foto: Maarten van Gemert)