Afbeelding
stedelijkmuseumkampen.nl

Een nieuwe kijk op Rembrandt

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Wat voor oren had Rembrandt eigenlijk? Het boek 'Oog voor het Oor in de portretkunst - de oren van Rembrandt door de ogen van Jan van Driel' geeft daar antwoord op.

In het boek komt beeldend kunstenaar Jan van Driel tot een verrassende ontdekking met betrekking tot de zelfportretten vanRembrandt: niet alleen hijzelf heeft flaporen, Rembrandt had die ook. Plastisch chirurg Marieke van Wijk - ze promoveerde vorig jaar op het onderwerp oorschelpcorrecties - bevestigt vanuit haar vakgebied de aanname van Jan: Rembrandt had onmiskenbaar flaporen.

In het boek staat een mooi uitgebreid kunstenaarsportret over Jan van Driel en over zijn 'ontdekking'. Daarnaast is het boek een oorspronkelijke zoektocht naar een aspect in de portretkunst waarvoor tot nu toe weinig aandacht is geweest: de oren. Dit onderwerp wordt in een breder perspectief geplaatst, waarin de aandacht verlegd wordt van de oren naar de manier waarop wij naar onze medemens kijken en hoe wij het begrip schoonheid interpreteren. Fotografe Caitlin Sas, die op haar twaalfde een oorschelpcorrectie onderging, heeft 'het hebben van flaporen' tot kunst gemaakt in de vorm van een foto-project: de 8ste schoonheid.

Op 3 oktober om 15.00 uur wordt het boek gepresenteerd in de Stadsgehoorzaal in Kampen tijdens de opening van de tentoonstelling met de titel 'Oog voor het Oor in de portretkunst'. Deze tentoonstelling is gebaseerd op het verhaal van de 'ontdekking' van Jan. Er zijn originele etsen van Rembrandt te zien uit de collectie Jaap Mulders en werk van hedendaagse kunstenaars waaronder Jan van Driel zelf, Philip Akkerman, Willem den Ouden, Pieter Pander, Suzanne Schuttelaar, Koos van Keulen, Annemarie Busschers, Dennis Møgelgaard, Herman Tjepkema, Kenne Grégoire en Caitlin Sas. De opening en de boekpresentatie zijn live te volgen via https://www.facebook.com/kampenlive2020