Kamper Kogge Journaal: Emoties en vreugde

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Ommelander)
Met het kortgeleden aanbrengen van een gedenksteen op de werf aan de Buitenhaven eert de Stichting Kamper Kogge een van haar meest enthousiaste medewerkers voor het welzijn van de Kamper kogge. De op 2 juli 2013 op 68-jarige leeftijd geheel onverwacht overleden Jan van der Steeg.

Een steentje ter nagedachtenis aan de in 2006, eveneens op 68-jarige leeftjd overleden oud wethouder Henk Bastiaan, bevindt zich al geruime tijd in de bestrating van de Koggewerf. Bastiaan was in de begintijd nauw betrokken bij de ontwikkeling van de koggewerf die niet altijd even makkelijk verliep. Jan van der Steeg op zijn beurt vormde met zijn vakkundige veelzijdigheid jarenlang een bron van inspiratie voor heel het vrijwilligerskorps op en rond de Kamper kogge. Hem nu eren met een gedenksteen doet recht aan zijn veel geroemde reputatie.

Niet zo gedragen, maar zeker net zo druk bezocht was ook dezer dagen de jaarlijkse contactdag met de donateurs van de stichting. Een belangrijke groep die er voor zorgt dat de kogge ook financieel in de vaart kan blijven. Uit alle delen van het land gaven zij gehoor aan de uitnodiging van het stichtingsbestuur op de werf weer eens gezellig bij elkaar te komen. Een vaartocht met de kogge over de IJssel en het Kattediep stond uiteraard hoog op de agenda.

De vrijwilligers van de stichting staken aan alle kanten de handen uit de mouwen zodat het weer een festijn werd. Bij mooi weer en een straffe wind ging de kogge zelfs kort onder zeil. Spannend is het als gast bij zo'n tocht ook even het roer te mogen hanteren. Dit overkwam nu de 15-jarige Lotte van der Hoeven uit Almelo. Trots toonde haar vader een foto waarop zij te zien is, hoog te paard, bij een springconcours in het Twentse land. Nu, onder toeziend oog van de schippers Jackie van den Bos en Teimen Jan van Dijk, ?mende' zij de kogge die, donker en krachtig als een Fries paard, over de golven van het Kattediep sprong, bij aanwakkerende wind.

Vooral de zwak verlichte ruimte benedendeks met daarin de lange tafel waaraan de bemanning gezamenlijk eet en de harde houten banken, waarop in slaapzakken de nacht wordt doorgebracht, doen de bezoekers versteld staan. Vooral het primitieve toilet aan boord; een ijzeren urinoir in de vorm van een drinkensbak voor het vee met tapkraantje, maar wel een heuse toiletpot met bril. Bij tochten buiten Kampen bestaan afspraken met hotels in de buurt waar de bemanning gratis kan douchen.

Terug op de werf wachttte de donateurs een gratis lunch aan lange,wit gedekte tafels, buiten onder de overkapping van de koggewerkplaats. Vele soorten brood en salades stonden de gasten hier uitnodigend te wachten. Een ter plekke gebakken visje maakte de lunch in campingstijl compleet. ?Wat worden donateurs bij jullie toch in de watten gelegd!' glunderden Emmy, Mark en Karin van der Hoeven van buiten de stad, smullend van een frisse salade en een gebakken visje, zo uit de pan.