Afbeelding

Toch geen vergunninghouders in voormalig schoolgebouw Wilhelminalaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Het voormalige schoolgebouw aan de Wilhelminalaan 20 wordt toch niet gebruikt om asielzoekers die een verblijfsvergunning gekregen hebben (vergunninghouders) op te vangen. Wethouder Martin Ekker merkte vorige week op dat hem dat, gezien de situatie in Europa, wel waarschijnlijk leek. Een week later blijkt dat de wethouder het doel van het gebouw, om te fungeren als flexibele schil, te ruim heeft opgevat.

"In zekere zin heeft het artikel in De Brug bijgedragen aan een verduidelijking van het begrip", vertelt een woordvoerder van de gemeente. "We hebben bij DeltaWonen nog eens gevraagd wat nou eigenlijk de doelgroep is van de flexibele schil en het is gebleken dat vergunninghouders daar niet onder vallen. "
De situatie is volgens de gemeente als volgt: de vier appartementen in het voormalige schoolgebouw zijn eigendom van de gemeente. Zij heeft CareX gevraagd om de invulling te verzorgen. De appartementen moeten een aanvulling vormen op het woningaanbod van de woningcorporaties DeltaWonen en BeterWonen. Ze kunnen voor langere tijd gehuurd worden, maar maximaal 15 jaar.

Doelgroep
Wie is de doelgroep? De appartementen zijn alleen beschikbaar voor ingeschreven woningzoekers uit de spoedmodule. Van belang is dat de persoon tijdelijk woonruimte nodig heeft en het niet erg vindt om ergens voor een korte periode te wonen. Hierbij kan gedacht worden aan ouders die in een scheiding liggen en een tussenwoning nodig hebben.
Vergunninghouders maken geen onderdeel uit van de flexibele schil. Zij worden door het COA aangemeld bij de gemeente. In deze gevallen wordt via de zogenoemde bemiddeling een woning gezocht. Dit is een ander traject dan de spoedmodule, waarvoor de flexibele schil, en dus het schoolgebouw, een uitwijkmogelijkheid is.

Het schoolgebouw aan de Wilhelminalaan staat al enkele jaren leeg. De gemeente heeft CareX gevraagd hiervoor een oplossing te vinden. CareX heeft als doelstelling om leegstand te vervangen door maatschappelijk zinvol gebruik. Zij geeft hieraan dikwijls een brede invulling van kantoorruimte tot personen die snel woonruimte nodig hebben. Het schoolgebouw wordt alleen gebruikt voor de laatste groep.
De plannen om het gebouw aan de Wilhelminalaan te gebruiken als flexibele schil waren al langer bekend. In augustus ontstond er onrust onder omwonenden omdat het schoolplein volgens de ingediende omgevingsvergunning gebruikt zou worden voor het parkeren van auto's van de bewoners van de flexibele schil. De buurt was bang dat dit ten kostte zou gaan van de, veelvuldig gebruikte, speeltoestellen en dat het onveilige situaties zou creëren, gezien de onoverzichtelijke afrit van het plein. Inmiddels heeft gebruiker CareX aangegeven dat zij geen behoefte heeft aan parkeerplekken. De situatie op het plein blijft dus ongewijzigd.
Tot voor kort was het voor de buurt nog niet duidelijk welke bewoners in het schoolgebouw hun intrek konden nemen. De term flexibele schil was al wel gevallen, maar de precieze definitie hiervan was nog niet gegeven.
Wethouder Martin Ekker gaat op 30 september in gesprek met omwonenden om het een en ander toe te lichten.

Afbeelding
'Napalmmeisje' Kim Phuc geeft lezing in de Bovenkerk: "Het meisje rent niet meer, ze vliegt" Algemeen 6 uur geleden
Edwin Burgman presenteert de programmering van het Full Color Festival 2024
Full Color Festival 2024 biedt weer een veelzijdig programma voor jong en oud Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Voorzitter Go-Ahead Kampen over terugtrekking Jubbega: 'Kwalijk moment' Algemeen 15 uur geleden