Afbeelding
Piet Bergstra (GBK)

Gemeente begonnen met ontruiming Bovenhavenvilla

Algemeen

KAMPEN - Na een patstelling die jaren geduurd heeft, is er sinds dinsdagmorgen activiteit bij de Bovenhavenvilla. Sinds 09.00 uur vanochtend worden onder toezicht van wethouder Albert Holtland de laatste spullen uit het pand gehaald. Verhuisbusjes en een container zijn ter plaatse om de grote hoeveelheid rotzooi af te voeren die in en rond het pand lag.

Volgens wethouder Albert Holtland hebben de krakers tot dinsdag 09.00 uur de tijd gekregen om het pand te verlaten. De krakers hadden een busje staan en al het nodige ontruimd, maar niet genoeg. “Dus wij helpen ze een handje”, aldus Holtland die zelf ter plaatse was samen met een deurwaarder en politie. De actie verliep volgens hem zonder veel tegenstand.


Volgens Holtland wordt het pand morgen aan Mateboer overgedragen, en de projectontwikkelaar kan in theorie direct beginnen met slopen en terugbouwen.

Al in januari van 2019 heeft de gemeente een omgevingsvergunning onder voorwaarden verleend voor de sloop van de villa Boven Havenstraat 14.

Het pand kent een lange geschiedenis. De woning is begin vorige eeuw gebouwd naast de glasfabriek met een eigen directeurswoning. Toen de woning leeg kwam te staan werd het gekraakt. Lange tijd was het plan om de woning met geld van de provincie Overijssel in oude luister te herstellen. Het pand is een beeldbepalend element in het gebied “Entree Boven Haven”, één van de drie entrees van de binnenstad naast het gebied Buitenhaven en het gebied Bolwerk-Buitenwacht. Maar de villa is inmiddels in zodanige staat beland dat de gemeenteraad heeft aangegeven dat ook de sloop van het pand bespreekbaar is als er iets moois (historiserende nieuwbouw) voor terugkomt, dat past in een nieuwe ontwikkelingsvisie voor het gebied.

Afbeelding