Afbeelding
foto: flyingpencil.nl

WO-II veteranen delen herinneringen in nieuwe verhalenbundel

Algemeen

DOORN - Vandaag verschijnt het boek ‘Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europe en Azië’. Hierin vertellen veertig Tweede Wereldoorlog veteranen over hun herinneringen aan uitzendingen en de bevrijding. Onder hen ook Overijsselse veteranen, zoals de inmiddels overleden Jules Declercq uit Enschede.

De auteurs Jeoffrey van Woensel en Marjolein van der Werf (beiden historici bij het Kennis- en Onderzoekscentrum van het Veteraneninstituut) tekenden de verhalen van veertig Tweede Wereldoorlog veteranen op. Iedere veteraan was betrokken bij de bevrijding van Europa en Azië; als verzetsstrijder, militair of krijgsgevangene. Zo vertelt Declercq in het boek over zijn herinneringen aan zijn tijd in Japanse krijgsgevangenschap en hoe hij daar in de mijnen heeft moeten werken.

Het boek geeft een inkijk in de avontuurlijke en spannende, maar vaak ook heftige en indrukwekkende ervaringen van de veteranen. Rijkelijk geïllustreerd, met niet eerder gepubliceerde afbeeldingen, nemen de verhalen de lezer mee naar de stranden in Normandië in juni 1944 of de bevrijding van krijgsgevangenkampen in Japan in 1945. De persoonlijke verhalen voegen een extra dimensie toe aan de algemene kennis van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Azië.

Overhandiging aan veteranen en minister Bijleveld

De auteurs gaan vandaag langs bij vijf Tweede Wereldoorlog veteranen die in het boek aan het woord komen. Zij krijgen het boek persoonlijk overhandigd. Ook minister van Defensie, Ank Bijleveld krijgt een exemplaar uit handen van de auteurs. 

Het boek kost 25,95 euro en is te bestellen via uitgeverij www.flyingpencil.nl.

Fred Sollie