Afbeelding
Arfchieffoto. Foto: Tennekes.

Jaarwisseling carbidschutters mogelijk verknald door coronaregels

· leestijd 1 minuut Algemeen

(Door Nick de Vries)
KAMPEN - Slecht nieuws voor de liefhebbers van een traditionele portie gehoorschade op oudjaarsdag. Melkbusschieten is binnen de huidige coronaregels volgens burgemeester Bort Koelewijn niet mogelijk. Als het kabinet voor december geen versoepeling aankondigt, kan er niet geschoten worden. Koelewijn kijkt in spanning uit naar de persconferentie op 11 november. “Maar ik zie het somber in”.

Koelewijn gaat met afgevaardigden van verschillende groepen schutters in gesprek om te kijken hoe zij oudjaarsdag in corona-veilige banen kunnen leiden. Tijdens het overleg met schutters wil Koelewijn begrip kweken voor een eventueel schietverbod. “We doen vooral een beroep op het gezond verstand”, aldus de burgemeester. “We hebben te maken met een ramp. Een pandemie. Alles valt of staat bij naleving van de regels.”
Zelfs bij versoepeling van de regels, is het volgens de Koelewijn een uitdaging om het schieten binnen de coronaregels te laten plaatsvinden. Hij hoopt daarom in goed overleg met de schutters tot veilige plannen te komen. Zo moet bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand ten allen tijde gewaarborgd kunnen worden. Lukt dat niet, dan moet de politie handhavend optreden.
Na de persconferentie van Rutte op 11 november, hoopt Koelewijn de schutters meer duidelijkheid te kunnen geven. Het Kamper Schuttersgilde heeft op Facebook laten weten dat zij graag de grens opzoekt van wat mogelijk is, maar ook wil doen wat nodig is. “Willen schieten en kunnen schieten, zijn deze jaarwisseling twee verschillende dingen. Het zal ook niet meer aan ons zijn of aan de burgemeester alleen.” Het gilde geeft verder aan dat er niets anders op zit dan te wachten op de beslissing van de veiligheidsregio. Een negatieve beslissing zou vervelend zijn, maar het gilde snapt dat dat relatief is. “Honderdduizenden Nederlanders en hun gezinnen, werkzaam in de horeca, gaan nu kapot en liggen wakker van financiële stress. Alleen daarom past het de schutters bescheiden te zijn in het opeisen van wat misschien onmogelijk is.” Meer op www.brugnieuws.nl.