De voorbereidingen voor de eerste voedseluitdeling in Lovina, Bali
De voorbereidingen voor de eerste voedseluitdeling in Lovina, Bali (foto: TDC)

Sinter-Speculaas-Actie omgezet in voedselhulp

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – In het geheim dit jaar is Sinterklaas weer gearriveerd in Nederland. Dat is gewoonlijk het startsein voor de Sinter-Speculaas-Actie waarmee Stichting Smiling Kids Bali geld inzamelt voor het KinderRevalidatie Centrum in het noorden van Bali. De speculaasactie gaat niet door maar er is een voedselhulpprogramma opgezet als alternatieve fondsenwerving. Zowel bedrijven als particulieren gaan daarin mee. Vriijdag 6 november werden de eerste gezinnen verblijd.

Twee jaar geleden moest burgemeester Koelewijn na het welkom heten van Sinterklaas met gezwinde spoed naar de Albert Heijn in het Stationskwartier. Daar wachtte Elke Lale van Achterberg hem op. De wereldkampioene rolstoelschermen nam het eerste Sinter-Speculaas-Actiepakket van Koelewijn in ontvangst. Kamper Nieuws sprak toen met de gehandicapte topsportster die maar al te goed weet hoe belangrijk revalidatie is. Daarom werd ze ambassadrice voor de stichting die dit jaar tientallen gezinnen van revaliderende Balinese kinderen ondersteunt met een voedselpakket.

Teratai Dharma Centre
Op 31 oktober bestond het Teratai Dharma Centre (TDC) zeventien jaar. In 2003 startte het KinderRevalidatie Centrum in Lovina (Bali) met de eerste fysiobehandeling. Inmiddels behandelen, vaak na een operatie, zeven ervaren fysiotherapeuten de kinderen met aangeboren afwijkingen aan heupen, knieën of de in Indonesië veel voorkomende klompvoeten. Daardoor kunnen de, momenteel 85, kinderen een volwaardige plek in de maatschappij innemen. Het TDC kent een eigen (sociale) werkplaats en een schooltje waarvoor een lerares in dienst is genomen.
Zoals over de hele wereld de huidige crisis zijn (economische) sporen nalaat, zo is ook Bali hard getroffen. Aanvankelijk leek het land te ontsnappen aan de pandemie maar inmiddels hebben de afgekondigde maatregelen de toeristenstroom als belangrijkste bron van inkomsten voor veel inwoners doen verdampen. Stichting Smiling Kids Bali heeft vervolgens de annulering van de jaarlijkse speculaasactie omgekeerd in de aankondiging van een voedselhulpprogramma.


Fysiotherapie op het Teratai Dharma Centre (foto: TDC)

Emergency Food Aid Program
Marino van der Starre maakte zeven jaar geleden kennis met het revalidatiecentrum en de ondersteunende stichting. Hij was juist op zoek naar een nieuwe invulling van zijn tijd na een ernstige ziekte. Die viel samen met de crisis in 2008 waardoor IJssel Makelaardij, waarvan hij eigenaar was, failliet ging. De Stichting Smiling Kids Bali stond er slecht voor toen Van der Starre ermee in aanraking kwam. Hij maakte er zijn dagtaak van.
Mede door zijn zakelijk netwerk wist hij veel sponsoring voor de stichting te realiseren. Als een olievlek breidde de Business Club support zich uit van Kampen tot in het buitenland. Ondernemers kunnen laagdrempelig lid worden van de Club van 100 en ook particulieren dragen bij. Tegelijk met de annulering van de Sinter-Speculaas-Actie, vroeg Van der Starre aandacht voor het opgezette voedselhulpprogramma.

RehabTeam
Het nieuwe idee kan alsnog de gezinnen ondersteunen van kinderen, voor wie de revalidatie anders op niets dreigt uit te lopen. Het revalidatieteam heeft veertig gezinnen geselecteerd waar de nood het hoogst is.
Vrijdag 6 november heeft de eerste uitdeling plaatsgevonden. Een voedselpakket bestaat uit 5 kilo rijst, 1 liter olie, 15 eieren en 5 pakken noedels, koffie of suiker. Een gemiddeld Balinees gezin kan twee tot drie weken vooruit met het pakket dat 100.000 Indonesische roepia kost oftewel €5,75. Er is besloten de actie gedurende vijf maanden te herhalen en dan te bekijken of de coronasituatie onder controle is. Geld dat eventueel overblijft, komt altijd goed terecht bij het Centrum.
Voor informatie en aanmelding is Marino van der Starre bereikbaar via Whatsapp (06-14426160) en e-mail (info@SmilingKidsBali.org). Sponsoring door bedrijven met bijvoorbeeld €500 is prachtig maar Van der Starre waardeert ook zeker de twee pakketten die een particulier bestelt.


Bedankt voor uw gift namens Stichting Smiling Kids Bali! (foto: TDC)