Taferelen zoals afgelopen jaren hoopt de burgmeester niet te zien.
Taferelen zoals afgelopen jaren hoopt de burgmeester niet te zien. Tennekes (archief)

Gemeente wijst plekken aan voor melkbusschieten: maar het mag er niet te gezellig worden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - 2020 mag dan een jaar zijn dat iedereen zo snel mogelijk wil vergeten: Kampen gaat hem toch knallend afsluiten. Daar kunnen zelfs corona en een landelijk vuurwerkverbod niets aan veranderen. De gemeente staat carbidschieten tijdens Oud en Nieuw toe op nog aan te wijzen locaties. Wel is het de bedoeling dat het niet te gezellig wordt, dus dit jaar waarschijnlijk geen tentjes, vuurkorven of andere georganiseerde vormen van samenzijn.

Ook op de schietplekken gelden dit jaar de landelijke coronaregels. Dat betekent dat niet meer dan vier personen in een groep bij elkaar mogen zijn en dat de anderhalve meter nageleefd moet worden. Burgemeester Bort Koelewijn erkent dat het nog een uitdaging wordt om vooral die eerste maatregel te handhaven, want hoe zie je als politie het onderscheid tussen de verschillende groepen?

“Dat probleem heb je ook als mensen in de stad aan het winkelen zijn”, vertelt de burgemeester. “Mensen zijn individueel aan het winkelen, maar samen vormen ze een grotere groep. Het is moeilijk om daar onderscheid in te maken. Bij het carbidschieten zal dat nog moeilijker zijn. Dat moet je dus per geval beoordelen. Ik denk de naleving van 1,5 meter regel het belangrijkst is. Daar zal de meeste aandacht van handhaving naar uit gaan. Ik hoop dat zowel schutters als het publiek hun verantwoordelijkheid hierin nemen.”De gemeente is nog in overleg met de brandweer en politie, maar waarschijnlijk gaat zij de schietplekken dit jaar niet inrichten en ook de schutters zelf mogen dit dan niet doen. Dit om groepsvorming op de locaties tegen te gaan. Dus geen gezellige tentjes, geen stereoinstallaties, geen vuren en grote biervoorraden. Wie dit jaar gaat schieten, doet het echt voor de knal.

Als de gemeente nu al weet dat handhaving een uitdaging gaat worden met Oud en Nieuw. Zou het dan niet beter zijn om geen plekken aan te wijzen waar geschoten mag worden? “Dan gaat men overal schieten”, aldus de burgemeester. “Dat is ook niet wenselijk. Het is de uitdaging om de balans te bewaken tussen het beperken van de overlast, het dienen van de gezondheidssituatie en het stimuleren van goed naleefgedrag. Wij hebben de laatste jaren goede afspraken met de schutters en de overlast is hierdoor veel minder dan vroeger het geval was. Het is belangrijk om in gesprek te blijven met schutters.” 

Media december gaat de gemeente in overleg met het Schuttersgilde om afspraken te maken die het schieten zoveel mogelijk (corona)veilig laten verlopen. In de tweede week van december worden de afspraken bekend gemaakt. Dan wordt ook bekendgemaakt of de schutters in de week voorafgaande aan Oud en Nieuw ook mogen schieten. Verder geeft de gemeente voorlichting over veilig carbidschieten. Dit gebeurt onder andere via De Brug, maar ook via een voorlichtingsfilmpje dat zij maken in samenwerking met de schutters.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29