Afbeelding
Aangeleverd.

In Memoriam Joke van Dijk 1936-2020: Keukenprinses en radiomaakster

· leestijd 1 minuut Algemeen

Joke van Dijk, geboren in Epe, is vooral bekend geworden als gastvrouw van Restaurant d’Olde Vismark aan de IJsselkade. Jarenlang runde ze de zaak met haar man Evert. Een restaurant met ‘tapijtkleedjes’ op tafel en een bijzondere keuken. Gebakken lever met spek en uien kon je het beste eten in d’Olde Vismark. Het was altijd en drukte van jewelste. 

Op vrijdag kwamen veel Duitse gasten die op weg waren naar Friesland om met hun daar gelegen schip te varen. Rijksweg 50 was nog niet doorgetrokken en het verkeer kwam over de IJsselkade met veelal een stop bij d’Olde Vismark. Kamper ondernemers dronken er ’s morgens een kopje koffie aan de stamtafel om nieuws uit te wisselen.

Van Dijk is geen onbekende naam in de Kamper horeca. Nog steeds hebben we hotel Van Dijk, eveneens aan de IJsselkade en jarenlang gerund door Evert’s broer Rein van Dijk. De opvolgende generatie is bekend als uitbater van het horecagedeelte in sporthallen.

Joke combineerde aanvankelijk het gastvrouw zijn van d’Olde Vismark met werk als presentatrice bij Radio IJsselmond. Ze ging radioprogramma’s maken. Dat gebeurde in de gang van de Stadsgehoorzaal. Daar begon haar 30-jaar durende carrière als radiomaker. Die duurde tot 2018, eerst met het recept van de week. Luisteraars vroegen dikwijls of ze het recept op wilde opsturen of dat ze het konden eten in d’Olde Vismark.

In haar programma kwamen er ook versjes en gedichten voorbij en ‘muziek op verzoek’ zoals ze het noemde. In hoofdzaak christelijke muziek om iedereen te bemoedigen, zoals ze het zei. 

Geloof was haar leven, met als haar favoriete lied, ‘Ik ben een parel in Gods hand’. Als ze door omstandigheden een week geen programma kon maken zat ze niet goed in haar vel, liet ze destijds weten bij het afscheidsinterview van RTV IJsselmond. Bij de dankdienst in de Nieuwe Kerk werd het lied van de Koggezangers ‘Wie kan zeilen’ vertolkt. Haar man Evert is een van de oudste leden van de Koggezangers. Joke hielp daar regelmatig achter de bar bij repetities.

(door Huib Strengers)