Eén van de werken van de expositie ‘Pandemie’
Eén van de werken van de expositie ‘Pandemie’ Ursula Art Photography

Ursula van de Bunte geeft pandemie weer in Kamper beelden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De huidige pandemie is door Ursula van de Bunte vervat in beelden. De artistieke fotografe heeft de wereldwijde coronacrisis vervat in foto’s van Kamper bodem. Als één van de projecten uit het gemeentelijk snelloket exposeert ze in haar studio gedurende de twee komende weekeinden het resultaat. Ursula koppelt er een Kerst Sale aan vast om haar fotokunst binnen ieders bereik te brengen.

Stabiele factor

Wat is de stabiele factor binnen de hectiek die de heersende pandemie teweeg brengt? Dat was één van de vragen die Ursula van de Bunte en haar partner Paul Rooyackers zich stelden toen ze zich hadden aangemeld bij het snelloket. De gemeente opende in mei dit digitale snelloket voor culturele initiatieven in coronatijd. Deze maand worden de laatste projecten ’opgeleverd’.
Het antwoord was: de kerk, zeker binnen de Kamper samenleving. Geloof biedt houvast, kerken bieden wereldwijd steun en de Boven- en Buitenkerk fungeren als bakens in Kampen. Bovendien werd Ursula getroffen door het ”mooie licht” in de Bovenkerk. De fotokunstenares begon schetsen te maken en trommelde haar modellen op.

Dubbele bodem

Eén van die modellen is Paul, die vaker figureert in Ursula’s fotowerk. In een nis in de Bovenkerk ligt hij gewikkeld in toiletpapier. Dat verwijst naar het hamsteren van toiletpapier in de eerste golf van de pandemie. Tevens roept het beeld associaties op met een overledene gewikkeld in doeken. Voor de goede kijker wordt deze gedachtesprong versterkt door het graf in de vloer voor de nis.
Dat geeft de gelaagdheid weer die kenmerkend is voor de fotografische kunst van Ursula. In andere werken voor de expositie ’Pandemie’ staat een meisje zeepbellen te blazen als metafoor voor aerosolen. Boven de doopvont bukt een jongedame haar hoofd waardoor het oog getrokken wordt naar haar lange haar als resultaat van de gesloten kapperszaken. Een laatste voorbeeld: in een passend kleurenpalet kijkt een keurig geklede jongedame om naar het liederenbord aan de pilaar. Daarop staat een Bijbeltekst waarin al het onheil in de wereld wordt aangekondigd, inclusief epidemieën.


De schouw in de ‘coronakamer’ (foto: Ursula Art Photography)

Kerst Sale

Ofschoon zes stuks toegezegd aan het snelloket, rolden er uiteindelijk elf fotokunstwerken uit. Deze zijn te bezichtigen op zaterdag en zondag 12, 13, 19, 20 december van 11.00 tot 18.00 uur in de ’coronakamer’ van de woon- en werklocatie van Ursula en Paul aan de De la Sablonièrekade 3. Tegelijk wordt er een Kerst Sale gehouden en zijn de Pandemiewerken te koop voor een relatief schappelijk bedrag evenals eerder werk van Ursula Photography.
De inspiratie voor deze expositie ’Pandemie’ is nog lang niet opgedroogd evenmin als aan de coronahectiek nog geen einde zal komen, verwacht Ursula. Daarom houdt ze de mogelijkheid van een vervolg open.
Tijdens of na een derde golf?

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 19 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05