Afbeelding

Leegloop gevreesd in binnenstad 

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)
KAMPEN ? Binnenstadondernemer Tony Korteschiel maakt bezwaar tegen de aanstaande verhuizing van concurrent Boer Diervoeders naar het Melmerpark. ?Met deze zaak erbij wordt het Melmerpark een gemakscentrum die te veel gaat concurreren met de binnenstad en deze langzaam leegtrekt.?

In een eeuwenoud pand aan de Voorstraat bestiert ondernemer Tony Korteschiel al decennia zijn dierenspeciaalzaak. Het contrast met de plannen op het Melmerpark kan bijna niet groter zijn. Daar heeft concurrent Boer en Zn plannen een splinternieuwe, grote dierenspeciaalzaak te openen. Een ontwikkeling die de gemeente moet tegenhouden, vindt Korteschiel. Hij ziet dit als het begin van het einde van een ondernemende binnenstad. ?Bij de uitgifte van deze vergunning zal het Melmerpark een directere concurrentiepositie aannemen met de binnenstad door groei van kleinschalige detailhandel in de branches hengelsport en dierbenodigdheden?, schrijft hij in zijn bezwaarschrift aan de gemeente. Volgens Korteschiel is een kritisch punt bereikt als deze winkel op het Melmerpark wordt toegestaan. ?Je moet hier wel handel overhouden, het moet niet zijn dat het Melmerpark het hoofdwinkelgebied wordt. Een grote winkel daar pakt de omzet af van vier winkels in de stad. En wat als hij nog meer sport gaat aanbieden? Misschien moeten andere ondernemers in de binnenstad nog wakker worden, ik weet wat er gaat gebeuren. Dit wordt een leegloop. Er wordt gekannibaliseerd op de binnenstad.?

Korteschiel klom al eerder in de pen om in zijn ogen oneerlijke concurrentie bestrijden. Een klusbedrijf besloot op een bedrijventerrein hengels te verkopen. Hij wist het tegen te houden, maar tegen Boer en Zn heeft de gemeente volgens hem nooit opgetreden. Toen dit bedrijf begon met de verkoop van hengelsport op een industrieterrein, werd het bestemmingsplan gewijzigd zodat dit alsnog werd toegestaan. Het bedrijf van Boer verhuist mogelijk van een industrieterrein naar het Melmerpark. Waarin zit dan de bedreiging voor de binnenstad? ?Het is belangrijk dat we kunnen vertrouwen op beleid van de overheid?, valt Robert-Jan Korteschiel bij. Tony somt een aantal bedrijven op die in de loop der tijd buiten de binnenstad dierspeciaalgoederen zijn gaan aanbieden. ?Ook hier hetzelfde verhaal: geen handhaving door de overheid. Dit wordt een eentonig verhaal. Alles wordt zo ondermijnd.? De hengelsport is volgens hem belangrijk voor de binnenstad ook omdat het valt onder toerisme. ?Je wilt niet weten hoeveel mensen uit Duitsland mijn zaak weten te vinden.?

Van belang in zijn pleidooi de verhuizing tegen te gaan is het bestemmingsplan Melmerpark waarin een lijst van branches is opgenomen. De bestemming 'dierbenodigdheden' is daar in geen enkele vorm opgenomen. Het gaat hier bovendien niet om zogeheten volumineuze goederen, die niet in de binnenstad zouden thuishoren maar op het Melmerpark wel. Mocht de gemeente tot een ontheffing op deze regel overgaan, dan moet onderzoek vaststellen dat er geen verstoring van de bestaande detailhandel plaats vindt. Korteschiel wil zo'n onderzoek. Hij vindt bovendien dat de politiek in Kampen eens op moet komen voor de binnenstad. Ondernemers onderhouden de monumentale panden en zijn aan regels gebonden.

Branches

Op het Melmerpark zijn twee vormen van detailhandel toegestaan. De eerste is zogeheten 'perifere detailhandel'. Uit jurisprudentie blijkt dat dit detailhandel is die moeilijk inpasbaar is in bestaande winkelgebieden, vanwege de grootte van de goederen of de bevoorrading. Te denken valt aan de verkoop van keukens, auto's of de vestiging van bouw- en tuincentra. Daarnaast staat in het bestemmingplan 'grootschalige detailhandel' genoemd. Dat wil zeggen detailhandel vanuit grotere winkels. Wel vermeld het bestemmingsplan dat beide vormen van detailhandel moeten passen in een lijst van branches. Daarin staan voor perifere detailhandel onder meer woonwarenhuis, meubels, verlichting en wanddecoratie genoemd. Bij 'grootschalige detailhandel' gaat het alleen om multimedia, sport en recreatie en overig (niet zijnde speelgoed). Volgens Korteschiel blijkt uit deze lijst dat de gemeente het verzoek van Diertotaal moet afwijzen. Dierbenodigdheden staat immers niet als branche genoemd.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.