Afbeelding

Stripspektakel moet afrekenen met snobisme over strips

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Een volwassene met een stripboek op een terrasje, heeft anno 2015 nog altijd iets uit te leggen volgens Anja Boons. Een strip is toch iets voor kinderen, minderwaardige lectuur voor mensen die de verstrooiing van plaatjes nodig hebben. "Geheel onterecht", claimt Anja. Samen met haar partner, Paul Reichenbach, organiseert ze, bijgestaan door vele enthousiaste vrijwilligers en commissieleden, het Kamper stripspektakel dat zaterdag 15 augustus alweer voor de zeventiende keer plaatsvindt.

De boodschap die het tweetal uit wil dragen is dat strips verre van kinderachtig zijn. Ze bieden juist een fantastische manier om een serieus onderwerp op een luchtige manier onder de aandacht te brengen. Tuurlijk, er zijn ook verhalen voor kinderen, maar dat is de schoonheid van het medium: het biedt een ongelooflijke variëteit. Van kinderverhalen tot een weergave van diepgravend historisch onderzoek.

In België zijn ze daar allang achter. Daar wordt de strip als volwaardig gezien, soms zelfs als kunst beschouwd en volop op scholen gebruikt. In Nederland ligt dat anders. Waar komt dat verschil vandaan? Paul heeft slechts vermoedens. "Misschien heeft het te maken met de soms wat gewelddadige Marvel-strips die ons land juist in de conservatieve jaren 50 vanuit Amerika bereikten. Het is wellicht nooit doorgedrongen dat er buiten dat en strips voor kinderen, nog veel meer is. Ook kan het te maken hebben met de misschien wat sobere calvinistische mentaliteit van het noorden, versus de wat vrijere van het katholieke zuiden."

Hoe het ook zij: het is hoog tijd dat hier wat aan verandert. Wapen in de strijd is het stripspektakel dat al voor het zeventiende jaar op rij wordt georganiseerd en is uitgegroeid tot volgens velen het gezelligste stripevenement van het land. "Er zijn veel beurzen in Nederland", vertelt Paul, "Maar wij onderscheiden ons, doordat we gratis zijn. Dat spreekt veel striptekenaars aan. Hierdoor bereik je namelijk een totaal ander publiek. Er komen ook mensen kijken, die anders nooit een strip zouden lezen. Op die manier kun je ook buiten het vaste wereldje mensen enthousiast maken."

En enthousiast dat wordt je volgens Paul vanzelf als je struint langs de vele kramen op het spektakel. Strips hebben volgens hem veel te bieden. "Er zijn prachtig getekende strips, zoals die over het leven van Vincent van Gogh, dat een kunstwerk op zich is. Er zijn historische strips, die op luchtige manier een lesje geschiedenis geven. Onlangs is er een prachtige strip uitgekomen die het verhaal vertelt van een stukje verdwenen Amerikaanse geschiedenis. De Wezentrein over een grote groep weeskinderen die vanaf de Amerikaanse Oostkust willoos verscheept werd naar gastgezinnen die niet allemaal de beste bedoelingen hadden. Kampenaren zijn misschien geïnteresseerd in enkele verhalen waaraan ik heb meegeschreven en die zich afspeelt in hun eigen stadje, zoals 'Het Goud van Kampen'."

Het stripspektakel moet de rijke variëteit tonen en er zo aan bijdragen dat strips in Nederland net zo serieus genomen worden als bij onze zuiderburen. "Er moet een einde komen aan het snobisme", aldus Anja "Strips moeten zo normaal worden dat je als volwassene ook op een terrasje gewoon een stripboek kunt lezen."
Het Kamper stripspektakel vindt plaats op zaterdag 15 augustus op het Van Heutszplein van 10.00 tot 17.00 uur.