Afbeelding

Betrokkenheid Van den Beld blijkt uit beelden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? Zijn vrouw woont er en zelf is hij er derhalve drie maal daags te vinden. David van den Beld is de meest betrokken niet-bewoner van De Vijverhof en dat bleek dinsdagmiddag maar weer eens met de onthulling van beelden die hij heeft geschonken aan het woonzorgcentrum.


De kunstwerken zijn voortaan te bewonderen in de binnentuin van De Vijverhof die daarmee een beeldentuin is geworden. Het is weer eens wat anders dan de bingo's die hij met enige regelmaat heeft georganiseerd voor de bewoners. De beelden zijn afkomstig van het voormalige Tuincentrum Koster in IJsselmuiden. In de binnentuin van de Vijverhof zijn ze zo opgesteld dat je er een rondje langs kunt maken. De eerste die dat doet, voortgeduwd in een rolstoel, is mevrouw Van den Beld. Ze geniet met volle teugen.

Zelf vindt Van den Beld de beelden mooi ? anders had hij ze natuurlijk nooit gekocht ? maar hij is geen uitgesproken kunstliefhebber. De enige wat vergezochte connectie is zijn oude beroep van tegelzetter, wat ook te maken heeft met steen dus. ?Dat heb ik 42 jaar gedaan. Als men mij vraagt wat heb je gedaan dan antwoord ik vaak: ?Ik heb 42 jaar op mijn knieën gelegen'.?

Sommige van de beelden zijn gemaakt in Afrikaanse stijl met het thema moeder en kind. ?Heel menselijk?, vindt Van den Beld. Het mooie is, volgens de Kampenaar, dat de bewoners nu iets hebben om naar te kijken. En om over te praten, weten Marijke Pennekamp en Korien Leeffers van het team Welzijn van de Vijverhof. Pennekamp: ?De een vindt dat beeld mooi, de ander dit. Ik denk dat het goed is voor de nodige gesprekstof.? ?Dat een echtgenoot van een bewoonster dit doet is natuurlijk fantastisch.

Daaruit blijkt een enorme betrokkenheid?, vult Leeffers aan. Volgens haar is een gift als dit wel erg bijzonder in de geschiedenis van De Vijverhof.

En de bewoners? Die genieten die dag. De zon schijnt, de lucht kleurt hemelsblauw en er is koffie en thee met zelfgemaakte koek. Reden genoeg om vooral de buitenlucht op te zoeken.