Een bol met grote ogen moet de roeken in het Stadspark verjagen
Een bol met grote ogen moet de roeken in het Stadspark verjagen foto: Maarten van Gemert

Roekenoverlast in Stadspark eindelijk aangepakt

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Kolonies roeken in het Stadspark veroorzaken al jaren overlast bij omwonenden. Na een haalbaarheidsonderzoek en een uitvoeringsplan komt het na vijf jaar tot concrete actie. Met reflecterende bollen en vliegers, en in latere instantie met licht en geluid, wordt gepoogd de roeken te verjagen. Hun nesten worden naar de Venedijk verplaatst om ze te verleiden zich daar te vestigen.

De beschermde status van vogels, en roeken in het bijzonder, vereist een zorgvuldige aanpak van de overlast die met name bewoners aan de Ebbingestraten ondervinden. De zwarte koloniebroeders produceren gekrijs en uitwerpselen. Naast het onderzoek en het plan vereist een vergunning van de provincie ook ecologische begeleiding. Om die reden was Arno Kuipers afgelopen woensdag aanwezig bij de eerste maatregelen, de bevestiging van bollen in de bomen en het oplaten van een vlieger, een heuse reuzeroek.


Een roekennest dat naar de Venedijk wordt verhuisd (foto: Maarten van Gemert)

In afwachting
Na het aanbieden van handtekeningen in 2015, waren de omwonenden in afwachting van maatregelen tegen de overlast. Van 2017 tot 2019 is zorgvuldig onderzoek gedaan, aldus de gemeente, waarbij onder andere een nieuwe locatie gevonden moest worden. Dat is de Venedijk geworden waar al een kolonie huist.
„In tegenstelling tot bijvoorbeeld eksters,” vertelt Kuipers, werkzaam voor het adviesbureau Ecogroen in Zwolle en Amersfoort, „zijn roeken koloniebroeders.” De grote zwermen zwarte vogels, inclusief hun gekrijs, zorgen voor een ”onheilspellende” beleving, aldus een toeschouwer bij de hoogwerker, ”bijna gelijkend op hekserij”.
Na het afgeven van een ontheffing door de provincie, mag de gemeente de vogels verplaatsen en verstoren. Dit laatste zal gebeuren met laserstralen en angstige vogelgeluiden in de vroege ochtend en avond. Het effect is onzeker. De natuur blijft wispelturig. Daarom zullen de maatregelen jaarlijks worden geëvalueerd. De omwonenden blijven in afwachting.

In een videoreportage van Kamper Nieuws komt ecoloog Arno Kuipers uitgebreid aan het woord.