College verleent ruim 700.000 euro subsidie aan innovatieve zorgprojecten

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Op advies van de adviescommissie Innovatieregeling Sociaal Domein heeft het college ingestemd met verstrekken van een subsidie van in totaal 668.471 euro aan 16 vernieuwende projecten op het gebied van jeugdhulp, ondersteuning, welzijn en informele zorg. Met deze regeling wil de gemeente Kampen instellingen en inwoners stimuleren en uitdagen om met goede ideeën te komen die eraan bijdragen dat we met minder geld toch de zorg kunnen blijven verlenen die nodig is of juist (dure) zorg kunnen voorkomen.

Inwoners(groepen), vrijwilligers, clubs, verenigingen of professionele instellingen met goede en vernieuwende ideeën op het gebied van zorg, ondersteuning of preventie konden tussen 1 april en 1 juni een subsidieaanvraag indienen bij de gemeente Kampen. De gemeente had een bedrag van 700.000 euro beschikbaar. In totaal werden 46 aanvragen ingediend voor een totaalbedrag van ruim 2,5 miljoen.

De adviescommissie heeft de subsidieaanvragen beoordeeld op basis van de drie hoofdcriteria ?Innovatie gericht op transformatie Kamper Kompas', ?Innovatie gericht op doelmatigheid en doeltreffendheid' en ?Innovatie gericht op continuïteit en borging'. Van deze 46 beoordeelde de adviescommissie 16 subsidieaanvragen (gedeeltelijk) positief voor een totaalbedrag van 668.471,00 euro. Het college heeft hiermee ingestemd. Het betreft een eenmalige subsidie voor projecten met een maximale doorlooptijd van twee jaar. Na deze subsidie dienen de initiatieven op zichzelf te kunnen staan zonder financiële ondersteuning van de gemeente.

Van de zorgprojecten krijgt het plan De Huiskamer van GewoonZorg het grootste bedrag. Dit project krijgt ruim 100.000 euro. De huiskamer is een project voor mensen met een psychiatrische aandoening en eventueel een lager IQ. het is een mix van aanwezigheid van professionals, nieuwe cliënten, bestaande cliënten en inwoners die binnen lopen. "Op deze wijze krijgt een kwetsbare groep inwoners een plek waar aandacht voor ze is en zij terecht kunnen met hun problemen, waardoor weer vertrouwen in de samenleving ontstaat waarin zij beter kunnen participeren", aldus het rapport.

College stelt opnieuw subsidiebedrag voor 2016 vast
Inmiddels heeft het college besloten om ook voor het jaar 2016 een bedrag van 700.000 beschikbaar te stellen voor vernieuwende projecten in de zorg. Belangstellenden kunnen tussen 1 maart tot en met 30 april 2016 een aanvraag indienen. De communicatie hierover start op een later moment. Naar verwachting is de beoordeling van deze aanvragen 30 juni 2016 afgerond en kunnen de beschikkingen worden afgegeven zodat vanaf 1 juli 2016 met de innovatieve projecten kan worden gestart.

Gemeenten hebben taken op het gebied van jeugd, zorg, werk en inkomen van het Rijk overgedragen gekregen, maar moeten deze uitvoeren met minder geld. Om de zorg toegankelijk, goed en betaalbaar te houden is innovatie in de zorg noodzakelijk. De gemeente Kampen heeft samen met zorgaanbieders afgesproken om 5% van het Wmo-budget en een deel van het lokale jeugdhulpbudget in te zetten voor deze innovatie in de zorg.