Afbeelding

?Parkeerplekken op speelplein nog niet aan de orde'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Een vergunningsaanvraag voor appartementen in de voormalige Bouwmanschool aan de Wilhelminalaan, heeft tot nogal wat onrust in de buurt geleid. Buurtbewoners kregen plannen in handen waaruit bleek dat een deel van het schoolplein verloren zou gaan aan parkeerplekken.

Hierop werd een brief geschreven aan het college van burgemeester en wethouders waarin meer dan veertig bewoners hun zorgen over de plannen uitten. Een woordvoerster van de gemeente, die een week eerder bevestigde dat er parkeerplaatsen gepland stonden, meldde maandag dat voor de parkeerplekken nog geen vergunning is aangevraagd.
?De verwarring is waarschijnlijk ontstaan doordat buurtbewoners vroege ontwerpen van het plan in handen kregen?, meldt de woordvoerster. ?Op dit moment is er door de eigenaar van het pand echter nog geen vergunningsaanvraag gedaan voor de parkeerplekken. De vergunningsverlening, die nu ter inzage ligt, gaat nadrukkelijk alleen over de inrichting van vier lokalen als appartement. Het gaat bovendien ook nog om een tijdelijke vergunning.?
Volgens de woordvoerster is nog niet duidelijk of er überhaupt een vergunning aangevraagd wordt voor de parkeerplekken. ?De woningen worden gebruikt als flexibele schil. Niet iedereen die daar in komt heeft beschikking over een auto. Het zou kunnen dat als voorwaarde om onderdak te krijgen, gesteld wordt dat de bewoner geen auto heeft.?
Als de eigenaar van het pand besluit wel parkeerplaatsen op het speelterrein te realiseren, dan moet bovendien nog een uitrij-vergunning aangevraagd worden. ?De gemeente gaat die dan beoordelen op zaken als veiligheid.? Deze vergunningsaanvraag moet dan ook ter inzage gelegd worden en hiertegen kan dan nog zes weken bezwaar worden gemaakt.
De eigenaar van het voormalige schoolgebouw heeft op 24 juni een vergunning aangevraagd voor het realiseren van vier appartementen in de schoollokalen. De appartementen worden ingezet voor de zogenaamde flexibele schil, woningen die ingezet worden als iemand op korte termijn tijdelijk een appartement nodig heeft, zoals bij scheiding of voor personen die een verblijfsvergunning gekregen hebben. Het Rode Kruis maakt op dit moment al gebruik van het pand.
In de plannen die buurtbewoners in handen kregen stonden ook vier parkeerplekken en een groot hek ingetekend die het plein in tweeën deelde. Dit leidde tot onrust bij omwonenden. De bewoners stelden een brief op aan het college van burgemeester en wethouders, waarin zij hun zorgen rond de functiewijziging uitten. De brief werd ondertekend door meer dan veertig omwonenden.
De briefschrijvers maakten zich vooral zorgen over de veiligheid rondom het plein. Om de parkeerplekken te bereiken moet namelijk een inrit gecreëerd worden die over het huidige fietspad en de stoep gaat. Vanaf het plein is weinig zicht op deze stoep en het fietspad. Dus dit kan dus al snel tot onveilige situaties leidden.
Bovendien zeggen de briefschrijvers dat ruim veertig kinderen onder de twaalf jaar regelmatig gebruik van het plein maken om te spelen op de speeltoestellen, rustig rondjes te fietsen en een balletje te trappen met hun (groot)ouders. Ze noemen het een ontmoetingsplek voor jong en oud en een belangrijke doorgang/verbinding tussen de Mauritsstraat en de Wilhelminalaan.
?Wij maken ons als omwonenden en gebruikers van deze openbare (speel)ruimte grote zorgen om de functiewijziging en verkleining van dit openbare gebied. Dit is een ingrijpende fysieke verandering in onze mooie buurt, waar al niet veel openbare (speel)ruimte is. De sociale/leefbaarheid van het plein zal worden verkleind.?