Afbeelding

Onvrede over opofferen spelen voor parkeren

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Omwonenden van het schoolplein van de voormalige Bouwmanschool aan de Wilhelminalaan, zijn onaangenaam verrast door het voornemen om het plein te gebruiken als parkeerplaats. Zij hebben een brief opgesteld waarin zij hun zorgen rond de functiewijziging uitten. De brief is inmiddels door veertig omwonenden ondertekend.


Er is een vergunning aangevraagd voor het realiseren van vier appartementen in het pand. De appartementen worden ingezet voor de zogenaamde flexibele schil, woningen die ingezet worden als iemand op korte termijn tijdelijk een appartement nodig heeft, zoals bij scheiding of voor personen die een verblijfsvergunning gekregen hebben. Het Rode Kruis maakt op dit moment al gebruik van het pand. Onderdeel van de plannen zijn de vier parkeerplekken waarvoor een deel van het plein moet worden opgeofferd. Dit tot onvrede van veel omwonenden.
In de plannen verdwijnen de huidige speelelementen niet. De parkeerplekken komen aan de kant van de Wilhelminalaan, het gedeelte voor de ingang van het gebouw. Voorheen stonden hier de tafeltennistafel en hier hing een basketbalkorf. Deze zijn in de loop der tijd weggehaald. Halverwege het plein komt een hek, dat de parkeerplekken scheidt van de huidige speeltuin. De speelruimte wordt hierdoor ongeveer voor de helft kleiner. Auto's die de parkeerplek willen bereiken moeten over het huidige voetpad en fietspad heen. Hiervoor moet een inrit gemaakt worden. Vooral dit laatste element baart de omwonenden zorgen.

De briefschrijvers noemen de aanpassingen een 'ingrijpende fysieke verandering in onze mooie buurt, waar al niet veel openbare (speel)ruimte is. De sociale/leefbaarheid van het plein wordt verkleind.' Bovendien maken zij zich zorgen om de veiligheid van de kinderen uit de buurt en de omwonenden.
Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het schoolplein na het vertrek van de school haar functie verloren. Het plein kan nu dus een andere invulling krijgen als de eigenaar dat wil. De gemeente kijkt bij een aanvraag alleen of een vergunning wettelijk verleend mag worden. Tegen de plannen kan nog tot 5 augustus bezwaar gemaakt worden.

In september 2008 werd het plein nog samen met buurtkinderen door wijkwethouder Jan Wieten geopend. Het kreeg destijds de naam Amaliaplein; een speelplek voor kinderen tot 8 jaar. De naam is gekozen uit vele inzendingen bij een prijsvraag voor kinderen uit de buurt. "Op het Amaliaplein kunnen de kidneren buiten de schooltijden veilig en vertrouwd gaan spelen", meldde de gemeente toen. Er werden nieuwe toestellen geplaatst en de tafeltennistafel en basketbalpaal bleven gehandhaafd.

Lees meer hierover in De Brug van dinsdag.