Joost & Corina van Wissen
Joost & Corina van Wissen (foto: Maarten van Gemert)

Nieuwe gemeenteleden voor het voetlicht bij ‘Zie je zondag!’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
IJSSELMUIDEN – Drie weken staat de Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst centraal in het EO-programma ’Zie je zondag!’. Aanstaande zondagmorgen om 9.20 uur op NPO2 komen drie leden aan het woord, die nog niet zo lang tot de kerkelijke gemeente behoren: veearts Henriëtte Bruggink en Joost van Wissen die door zijn vrouw Corina in het geloof groeide.

Marleen Stelling, een rijzende ster bij de EO, spreekt in de tweede aflevering met (relatief) nieuwe gemeenteleden. ”Een nieuw thuis” vormt de rode draad. Joost kende het geloof van verre maar Corina bracht het hem dichtbij. Henriette Bruggink vond haar plek in IJsselmuiden na ouderlijk huis en kerk verlaten te hebben.

Open geest
Joost van Wissen is afkomstig uit de Alblasserwaard en kwam in 1996 naar Kampen. De grote muziekliefhebber komt regelmatig in ’t Kroegje en ontmoette daar Corina. Zij begeleidde een vriendin bij haar afspraakje. Maar terwijl de avond voor haar vriendin op niets uitliep, sprong er wel een vonk over tussen Joost en Corina in die zomer van 2011. Over het geloof werd niet direct gesproken maar Joost zag het wel als hij bij Corina thuis kwam.
Hij stond ervoor open en Corina bereidde Joost rustig voor op haar geloof en kerkgang. Bij familiegelegenheden van haar kant kwam het vanzelf ter sprake, zoals toen haar neefje opgedragen werd. Wat Joost uiteindelijk over de streep trok, waren de aardige en gastvrije mensen die hij ontmoette. In 2014 zijn Joost (46) en Corina (45) getrouwd.
Er volgden Bijbelstudies en Alphabijeenkomsten die Joost samen met Corina bezocht. In 2017 heeft hij belijdenis afgelegd en in diezelfde kerkdienst is hij gedoopt. Inmiddels geven ze beiden catechisatie. De EO had het stel, op aangeven van ds. Van Dam, benaderd vanwege het proces en de groei die Joost heeft meegemaakt in zijn geloof.

Eigen weg
Henriette Bruggink heeft het geloof van huis uit meegekregen in de Gereformeerde Gemeente. De Kamperveense heeft gestudeerd aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en is sinds vier jaar werkzaam als veearts bij DGC De Nieuwe Hanze. Twee jaar geleden is ze uit huis gegaan en nam ze bewust, maar zonder antipathie, afscheid van de kerk van haar ouders.
In IJsselmuiden kocht ze een woning en ging ze op zoek naar een nieuwe kerkgemeente. Sinds een jaar is Henriëtte nu lid van de Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst en haar ouders hebben de keuze, tot het volgen van haar eigen weg, geaccepteerd. De verstandhouding is goed. Henriëtte vindt het mooi om in de uitzending van zondag 7 maart te laten zien hoe je zelf volmondig en overtuigd een eigen keuze kunt maken.
Een blik vooruit na de eerste aflevering laat in een stal een ’patiënt’ zien van Henriëtte die, terwijl het eruit gutst, ”niet opkijkt van een beetje koeienvlaai”. Zie je zondag!


Henriëtte Bruggink (foto: Maarten van Gemert)

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.