Gesprongen ramen van het afgebrande pand
Gesprongen ramen van het afgebrande pand (foto: Maarten van Gemert)

Geruststellende woorden na brand binnenstad

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Na de uitslaande brand in de Oudestraat benedenstrooms zondagmiddag, nodigde de gemeente maandagmorgen bewoners van de binnenstad uit op het stadhuis. Burgemeester en brandweer keken tevreden terug op de bestrijding van de brand. De gemeente ontkrachte geruchten dat de brand te maken zou hebben met een eventueel problematische zorgwoning.

De bijeenkomst was belegd om eventuele ongerustheid bij binnenstadsbewoners weg te nemen. Al gauw ging het tijdens de bijeenkomst over (overlast van) zorgwoningen in de binnenstad. In het pand waar de brand ontstond bleek wel een zorgwoning te zitten, maar die zat op de eerste verdieping. De brand ontstond op de begane grond en deze woning is particulier verhuurd.
Het pand tegenover Galerie Tripmaker is in 2019 omgezet van winkel- in woonbestemming. In de vorige eeuw was er kapper annex tabakswinkel Brouwer gevestigd. Bij de herbestemming tot (beneden- en boven-)woning is er goed gelet op brandveiligheid en dat heeft de bewoner boven gered. Namens de brandweer sprak Dirk Jan Pullen daarover zijn tevredenheid uit alsmede over de bestrijding van het incident.

Incident
Officier van Dienst Bert Weijs schetste maandagmorgen hoe er binnen vijf minuten na de eerste melding om kwart over drie een brandweerwagen voor de deur stond. Posten Kampen en IJsselmuiden waren tegelijkertijd opgeroepen zoals bij een brand in de oude Kamper binnenstad gebruikelijk is.
Naast vijf autotankspuiten zette de Kamper brandweer haar hoogwerker in. De brandweer Zwolle assisteerde met een tweede hoogwerker en de brandweer uit Genemuiden hielp met de watervoorziening.
Omliggende panden bleven gespaard maar het getroffen pand, nummer 59, brandde helemaal uit. Een ooggetuige meldde dat de brand rechtsonder in het particulier bewoonde pand begonnen is.

Overlast
Volgens omwonenden was er vaker overlast van de bewoner. Omwonenden hadden de indruk dat het ging om een bewoner van een zorgwoning maar dat werd tijdens de bijeenkomst ontkend.
Het opkopen van woningen in de binnenstad voor zorgverlening met daarbij behorende bewoners, staat heeft al langer aandacht, zowel van gemeente, omwonenden als de pers. Eén aanwezige maandagochtend gaf aan dat instanties ”geen zorgcliënten moeten importeren in Kampen”. Gerhald Schutte, hoofd afdeling zorg bij de gemeente, benadrukte met betrekking tot dat onderwerp dat de gemeente er bovenop zit. Na een melding volgt onderzoek en zo nodig maatregelen.
Burgemeester Koelewijn vulde daarop aan dat de gemeente alleen kan optreden als daarvoor een juridische basis is. Beiden riepen de aanwezigen bij overlast op: „Meld het!”


Burgemeester Koelewijn spreekt de binnenstadbewoners toe (foto: Maarten van Gemert)

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39