Afbeelding

Carree strijdt voor vrouwenemancipatie in het hier en nu

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)
REGIO ? In Nederland koesteren we graag de gedachte dat we voorop lopen. Maar als het aankomt op vrouwenemancipatie is eerder het tegengestelde waar. Dat zegt Jojanne Lageveen van vrouwenplatform Carree Overijssel dat veertig jaar bestaat.

Het jubileum werd onlangs gevierd met een feest. In de voorafgaande jaarvergadering vond er een bestuurswisseling plaats waarbij voorzitter Lidi Kievit (tevens oud-wethouder van Kampen) het voorzitterschap overdroeg aan Ellen Pot. Deze organisatie, die banden onderhoudt met onder andere gemeenten en rijksoverheid, zet zich in voor de emancipatie van vrouwen van alle leeftijden en achtergronden. Ook begeleidt ze vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, vervult ze de rol van vraagbaak en pakt ze actuele thema's op. Daar komt bij dat nieuwe onderwerpen kunnen worden toegevoegd aan de Vrouwenagenda waaraan wordt gewerkt.
Wat betreft de actuele thema's neemt het project ?Vrouwen Coachen Meiden' een belangrijke rol in. Vrouwelijke coaches begeleiden meiden en jonge vrouwen, onder wie schoolverlaters en tienermoeders. Een ander issue is mantelzorg. Lageveen: ?Mantelzorg komt toch vaak op het bordje van de vrouw. Een vrije keuze is het niet echt. Vaak wordt een ouder liever door een kind verzorgd dan door een vreemde om dat voorbeeld maar te noemen. Overigens was mantelzorg twintig jaar geleden ook al een serieus thema. Dat geldt eigenlijk voor de meeste zaken. Zoals? Je kunt denken aan huiselijk geweld maar zeker ook aan financiële onafhankelijkheid, of liever gezegd het gebrek daaraan onder vrouwen.?

Op de vraag hoe hoopvol dat stemt voor de toekomst antwoordt Lageveen: ?Het gaat ons erom om vrouwen te helpen in het hier en nu en deze thema's dus steeds weer aan te kaarten. Zodat overheidsinstellingen en bedrijven er mee bezig blijven. Toch is er ook al veel bereikt.? Een voorbeeld daarvan is dat Carree in Enschede een pilot startte waarbij niet een hulpverlener maar een geschoolde coach (vrijwilligster) vrouwen begeleidde die te maken hadden gehad met huiselijk geweld. Dit pilot project, De Nieuwe Toekomst geheten, werkte zo goed dat inmiddels acht steden deze methode hanteren.
Bewustwording is volgens Lageveen een ander speerpunt. Graag plaatst ze een en ander in perspectief door Nederland met omringende landen te vergelijken. ?Wij denken vaak ten onrechte dat we er al zijn met vrouwenemancipatie. Maar wist jij dat in Nederland vrouwen veel meer in deeltijd werken dan elders en daardoor afhankelijker zijn als het op een scheiding aankomt. In Polen bijvoorbeeld is de verhouding mannen en vrouwen die fulltime werken ongeveer vijftig procent. We hebben hier de laagste arbeidsparticipatie van Europa. Loonverschillen tussen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk zijn er ook nog steeds.?
Mannen hebben eveneens te kampen met problemen die kleven aan een onvoltooide emancipatie meent Lageveen. ?Wettelijk gezien heeft een man recht op twee dagen ouderschapsverlof na de geboorte van een kind. Twee dagen! In Zweden kan de man maanden verlof krijgen.? En zo kan Lageveen nog wel even doorgaan. Liever nodigt ze echter vrouwen uit om mee te helpen de agenda van Carree gestalte te geven. Zie daarvoor ook www.vrouwenplatformcarree.nl.